Znate li da se ova kupusnjača bere kada temperature padnu ispod nule stupnjeva jer tada je slađeg okusa? To je dovoljno dobar razloga da kelj uvrstimo kao nezaobilazno povrće u gladnom dijelu godine, kako u varivima, gustim juhama tako i kao odličan prilog. Kelj je povrće niske kalorijske vrijednosti ali i riznica zdravih nutrijenata koju ukoliko i ne volite u već poznatim jelima možete zavoljeti u potpuno novom ruhu - pripremljen kao zdravu grickalicu, čips! Ali ne bilo kakav čips, već ukusno začinjen. Donosimo recept!
Čips od kelja
Sastojci:
1 glavica kovrčavog kelja
1 crveni luk
2 mrkve
2 crvene paprike
¾ šalice badema
sol, papar
kurkuma
kajenska paprika
Priprema: Glavicu kelja razrežite, listove natrgajte na veće komade odvajajući tvrde dijelove. Dobro operite te prosušite. Ostale sastojke operite, očistite, narežite te izmiksajte u blenderu kako bi dobili gustu, kremastu smjesu. Smjesu utrljajte u kelj, ostavite kratko da omekša. Kelj posložite po površini za pečenje te stavite u pećnicu ugrijanu na 80 stupnjeva. Sušite oko dva sata uz povremenu provjeru. Hrskavi kelj izvadite iz pećnice, ohladite te poslužite ili pospremite u staklenku s poklopcem.