4 SAVJETA ZA SAVRŠENO ČISTE KRPE: Uz ove trikove uvijek će biti mirisne, a produljit ćete im i rok trajanja

Držite se ovih pravila za održavanje krpa.

Shutterstock

Kuhinjske krpe nezaobilazan su dio svake kuhinji, ali budući da se i najčešće koriste, jedna su od najprljavijih stvari. Kako bi krpe uvijek bile čiste, svježe i mirisne, pridržavajte se ovih nekoliko pravila.

1. Različite krpe su za različite namjene

Preporučujemo da unaprijed odredite koje ćete krpe koristiti za brisanje suđa, koje za brisanje radnih površina, a koje će biti na raspolaganju za usputno brisanje ruku. Najlakše ćete pratiti situaciju ako nabavite tri kompleta različite boje ili uzorka. Čvrsto se držite toga jer bakterije s ruku i kuhinjskih ploha zaista ne biste trebali prenositi na netom oprano posuđe.

2. Pazite da vam krpe nisu mokre

U kuhinji biste trebali imati kukice ili šipku na koju možete objesiti krpu nakon upotrebe, kako bi se što lakše i brže osušila. Vlaga je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, a vjerujemo da to želite izbjeći. Stoga, svaku krpu dobro osušite, nemojte je samo držati nagužvanu na radnoj plohi.

Shutterstock 

3. Namakanje prije pranja je obavezno

Preporučujemo da kuhinjske krpe, prije pranja u mašini, namočite u toploj vodi i sredstvu za skidanje mrlja. Pustite da odstoji barem pola sata, a poželjno i duže. Ako nemate adekvatno sredstvo, poslužit će i bijeli ocat, koji će se odlično izboriti i s karakterističnim mirisom upotrebljenih krpa.

4. Perite krpe na visokoj temperaturi

Najbolje je da krpe perete odvojeno od ručnika i donjeg rublja, kako biste izbjegli prijenos bakterija. Uz to, 90 stupnjeva je idealna temperatura za prljave kuhinjske krpe.