Pohamo, ali u pećnici

Okus pohane hrane osvaja nepce u trenu, a ovim načinom pripreme pazimo i na zdravlje

Profimedia

Pohanje na klasičan način, uz jaja, brašno i mrvice te prženje u dubokom ulju, često smatramo najukusnijim, ali za promjenu se okrećemo pohanju - u pećnici. Ova tehnika ima puno prednosti, nema špricanja ulja i intenzivnog mirisa, a i hrana je zdravija jer upija manje masnoće. Priprema je jednostavna, a vrijede preporuke kao i pri klasičnom pohanju.

Meso koje pripremate za pohanje neka bude sobne temperature jer ono hladnije neće imati ukusnu hrskavu koricu zbog koje i tako volimo pohano. Uvaljajte meso (ili ribu i povrće) u brašno, potom u razmućeno jaje pa u mrvice. Odmah pripremite cijelu količinu koju namjeravate pohati. U pećnicu zagrijanu na 170 do 200 stupnjeva stavite lim za pečenje s malo ulja, toliko da dno bude premazano.

Potom na zagrijani lim rasporedite komade pripremljene za termičku obradu te ih odozgo premažite s malo ulja. Umjesto ulja možete koristiti i otopljeni maslac ili kokosovu mast. Meso pecite dulje, ribu i povrće kraće te na pola vremena pečenja preokrenite komade na drugu stranu te ih ponovno premažite. I ne zaboravite, što je meso za pohanje tanje, to je i kraće vrijeme potrebno da se termički obradi. Preporuka je staviti panirane namirnice na rešetku iznad lima za pečenje kako se donja strana ne bi zapekla ili ostala mekana.

Za one koji pohano vole dodatno začiniti, vrijede savjeti kao i u klasičnom paniranju. Za hrskaviju koricu dodajte sezam u krušne mrvice ili njime obložite meso i povrće nakon što ste ga uvaljali u brašno i jaje. Sezam oplemenjuje okus i izvor je prirodne masnoće. Također, odličan su dodatak kuhana i ocijeđena kvinoja, usitnjeni cornflakes i parmezan. Pronađite savršene saveznike i pripremite obrok koji na najbolji način spaja tradiciju i elemente zdravije prehrane.

A kako ne biste uvijek posezali za mesom, donosimo vam prijedlog kako pripremiti uvijek ukusne tikvice i patlidžane. Dobar tek!

Pohano povrće
Sastojci:
2 veće tikvice
1 patlidžan
brašno
krušne mrvice
2 do 3 jajeta

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Tikvice i patlidžan operite, posušite i narežite na kolutove ili duguljaste komade. Posolite, kratko ostavite pa obrišite papirnatim ubrusom. Umutite jaja, pripremite brašno i krušne mrvice. Narezano povrće uvaljajte u brašno, potom u jaja pa u krušne mrvice. Posložite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta ili dok povrće ne dobije zlatnu boju. Poslužite uz umak po želji.