Volite li avokado zasigurno vam j epoznat osjećaj nemoći kada ostavite polovicu avokada za kasnije a ta ista polovica za tren promijeni boju od najsvježije zelene do neprivlačne smeđe. Ali osim boje promijeni i okus te tekturu ploda te komad avokada kojem ste se iskreno veselili pretvori u otpad. Kako bi tom problemu, koji je i problem food waste pokreta, doskočili, pronašli smo odlične savjete uz koje će biti lakše sačuvati avokado.
1. Premažite ostatak avokada maslinovim uljem
Polovicu avokada koju želite pohraniti za kasnije ostavite u kori a prerezani dio (bez koštice) premažite maslinovim uljem. Tako ćete zaustaviti proces oksidacije koji je i razlog zašto avokado mijenja okus te boju.
2. Umotajte avokado u list zelene salate
Listovi zelene salate, posebno oni vanjski, čvršći, odlično su riješenje za očuvanje avokada. Dovoljno je sa čistim i suhim listom salate omotati plod i pospremiti ga u hladnjak. Tako pospremljen avokado održat će svoju prirodnu boju te okus i do nekoliko dana.