Naravno, peciva za hot dog možete kupiti u trgovini ili u pekari, ali puno je veći gušt umijestiti domaća i uživati u mirisu.
Ovaj recept namijenjen je za izradu 20 pahuljastih peciva s maslacem. Peciva se naravno mogu i zamrznuti, a idealna su za veća okupljanja (uz roštilj). Za još bogatiji okus, topla peciva premažite otopljenim maslacem!
Domaće pecivo za hot dog
Sastojci:
120 ml vode
480 ml mlijeka
900 g glatkog brašna
1 žlica + 2 žličice instant kvasca
2 žlice šećera
2 žličice soli
2 jaja
6 žlica maslaca
sezam, mak
Priprema:
U manji lonac dodajte vodu, 180 ml mlijeka, 60 g brašna, stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, otprilike dvije minute. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte mlijeko, kvasac, šećer i sol. Kratko promiješajte smjesu da se sjedini. U intervalima dodajte ostatak brašna i nastavite mijesiti. Dodajte jedno jaje i maslac te mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele. Nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatkko i elastično. Što duže mijesite to će se bolje razviti gluten. Prebacite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, okrenite par puta i pokrijte zdjelu čistom i vlažnom kuhinjskom krpom. Pustite da se tijesto diže na toplo mjestu, otprilike jedan sat.
Obložite dva velika lima papirom za pečenje. Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite tijesto na 20 jednakih dijelova, svaki komad bi trebao imati oko 90 grama. Svaki komad kratko mijesite kako biste formirali glatku kuglu, lagano pokrivajući kuglice plastičnom folijom kako se tijesto ne bi osušilo. Poravnajte i razvucite svaku kuglicu u štrucu duljine 15 cm i širine 10 cm, ali nemojte se pretjerano opterećivati dimenzijama.
Prebacite na lim za pečenje, ostavljajući razmak između peciva kako se tijekom pečenja ne bi spojila. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu na toplom mjestu još sat vremena ili dok se ne udvostruče. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i razmutite jaje sa žlicom vode. Premažite peciva jajetom i pospite sezamom i/ili makom. Pecite peciva dok vrhovi ne porumene, između 10 i 15 minuta, ovisno o vašoj pećnici.
Pustite da se peciva ohlade na limu pet minuta, a zatim ih prebacite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohlade prije rezanja. Narežite, napunite najdražim nadjevom, ubacite hrenovku i poslužite.