Kako češnjak što dulje održati svježim?

Donosimo nekoliko korisnih savjeta

Shutterstock

Češnjak je, zapravo, prilično lako skladištiti, ali evo nekoliko korisnih uputa koje će mu produljiti svježinu! Kao prvo, kupite više češnjaka i držite ih zajedno, prekrivene svojim omotom. Tako će dulje ostati svježi, čak i do šest mjeseci! Portal marthastewart kaže da pametno češnjak vezati u snop ili u pletenice i objesiti negdje u kuhinji i onda po potrebi otkidati češnje koji trebaju za kuhanje.

Ako pak ne želite da vam češnjak visi u kuhinji, stavite ga u neku posudu. Može poslužiti i papirnata ili mrežasta posuda, neka košara ili pak obična zdjela. Jedino nije dobra plastična vrećica jer je važno da je češnjak izložen kruženju suhog zraka što nije moguće u plastičnoj vrećici jer ona zadržava vlagu.

Također, ako vam je već u posudi, odložite je na suho, tamno i hladno mjesto (a da nije podrum)jer vlaga ne odgovara češnjaku - omekša i osuši se. Dobar izbor je smočnica pa čak i ladica (ako ste, primjerice, češnjak stavili u papirnatu vrećicu). Dobro je i da češnjak nije blizu krumpira, luka i sličnog povrća jer oni ispuštaju plinove koji potiču klijanje češnjaka a i stvaranje plijesni.

Ako ste pak krivo procijenili koliko vam je potrebno češnjaka za kuhanje te vam je ostalo nekoliko oguljenih češnjeva, najbolje ih je zamotati u plastiku ili staviti u zatvorenu vrećicu te staviti u hladnjak. Tamo mogu biti i do tjedan dana. Ako je pak riječ o narezanom češnjaku, prelijte ga uljem i stavite u hladnjak ali samo na dan dva maksimalno!

A kad smo već kod hladnjaka, spomenimo i frizer. Češnjak se može narezati i staviti u posude za led s malo vode a onda se prilikom kuhanja kockica ubaci - ravno u tavu.