Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača. Pronašli smo recept za njegovu omiljenu slasticu, koja je dobila ime po njemu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a bit će glavna zvijezda na vašem stolu svaki put kada ćete je pripremati.
Recept za Titov kolač
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 5 žlica kuhane crne kave - hladne
- 5 punih žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice ulja
Za prvu kremu:
- 400 ml mlijeka
- 5 punih žlica brašna
- 2 žumanjka
Za drugu kremu:
- 200 g margarina
- 10 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 žlice oraha
Priprema:
Biskvit: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodati ulje, ohlađenu skuhanu kavu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve miksati dok se ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Prva krema: U mlijeko dodati žumanjke i brašno i umutiti mikserom. Zatim staviti na vatru da lagano prokuha da se napravi puding.
Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Obje kreme sjediniti. Na koru namazati bogat sloj kreme, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.