Jedan od najljepših i najomiljenijih kolača za svadbe, ali i sve druge svečane prigode je legendarni ledeni vjetar. Odličan je u svako godišnje doba jer se voće može prilagoditi sezoni, ljeti s breskvama, jagodama i bobičastim voćem kao što su maline, kupine, borovnice, dok su zimi neizostavne banane i kivi.
Recept za ledeni vjetar
Sastojci:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žlica jabučnog octa
Za kremu:
- 9 žumanjaka
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g maslaca
Za nadjev:
- voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)
- 500 ml slatkog vrhnja
Shutterstock
Priprema:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u bjelanjke dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer i umutite do kraja tj. dobijete sjajni, čvrsti snijeg.
- Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, rasporedite malo smjese, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C 60 minuta. Ponoviti postupak za ostale kore. Ako želite pravokutnu tortu, ispecite jednu koru u velikom plehu koju ćete na kraju podijeliti na tri dijela.
- Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i malo mlijeka. U lonac stavite ostatak mlijeka, dodajte smjesu od jaja, sve dobro promiješajte i skuhajte gustu kremu. Dobro je ohladite, pa u ohlađeno dodajte pjenasto umućen maslac i sve dobro sjedinite.
- U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje.
- Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite tortu: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, na kremu stavite voće i prekrijte šlagom. Isto ponovite sa druge dvije kore, pa cijelu tortu premažite preostalim slatkim vrhnjem i ukrasite po želji. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i tako mažite kremom, pa na kraju premažite slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.