Sezona je bobičastog voća kao što su maline, kupine, borovnice i iako su ukusne svježe, ove bobice su omiljene u raznim slasticama, od jednostavnih biskvitnih kolača i drobljenaca, pita i štrudli do cheesecakea, kremastih kolača i torti. Jedu se i kao dodatak zobenim pahuljicama, muesliju i granoli za doručak ili međuobrok, od njih se priprema i odličan domaći sladoled. Naravno, osim slastica, od voća se pripremaju i razni napitci, sokovi, sirupi, čajevi, alkoholna pića poput likera i rakija. Jedno od popularnih i vrlo zdravih desertnih vina je upravo kupinovo vino.
Priprema ove zdrave slatkasto-kiselkaste delicije nije komplicirana, a jedino što zahtijeva malo vremena je čekanje da odstoji. A ako želite da je još slađe i ukusnije, predlažemo da dodate tajni sastojak, a to je med.
Recept za kupinovo vino
Sastojci:
- 3,3 kg kupina
- 420 g meda
- 750 g šećera
Priprema:
Kupine dobro operite i osušite. Stavite ih u bocu, na njih stavite šećer i tako ih stavljajte dok ne napunite bocu. Pokrijte gazom i zatvorite, zatim protresite. Ostavite na sunčanom mjestu 10 dana, a potom vino procijedite kroz gazu. U dobivenu smjesu dodajte med i ulijte u čistu staklenku, ponovo dobro zatvorite i ostavite na suncu 7 dana.Nakon tog vremena vino ponovno procijedite kroz gazu i ostavite da odstoji 10 dana, pa ponovite isto postupak još jednom. Nakon toga vino ulijte u sterilizirane boce i pokrijtesamo gazom. Ostavite na tamnom i hladnom mjestu 30 dana. Nakon toga ih zatvorite.
Izvor: Stvar ukusa