Banana kruh postao je planetarno popularan u vrijeme pandemije i lockdowna jer se jako jednostavno priprema, a glavni sastojak su zrele banane koje bi većina bacila. Vjeruje se da je recept za ovaj slatki biskvit nastao u vrijeme Velike depresije jer domaćice nisu htjele baciti prezrele banane pa su se dosjetile ove savršene slastice. Drugi vjeruju da je recept za kruh od banane razvijen kako bi se promovirali proizvodi poput praška za pecivo i korištenje sode bikarbone u kulinarstvu.
Banana bread svakako je jako praktičan desert jer je jednostavan i brz, a ako mu želite obogatiti okus, dodajte čokoladu i nema boljeg deserta koji možete jesti za užinu ili doručak uz šalicu kave, mlijeka ili čaja.
Recept za čokoladni banana kruh
Sastojci:
- 2-3 zrele banane
- 2 jaja
- 120 g brašna
- 170 g grčkog jogurta
- 45 g maslaca
- 160 g smeđeg šećera
- 65 g kakao praha
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 180 g tamne čokolade
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Izgnječite banane pa dodajte jaja, vaniliju, jogurt, otopljeni maslac, šećer i dobro promiješajte. Dodajte prosijano brašno sa sodom bikarbonom, kakaom i soli. Sve sastojke dobro izmiješajte i dodajte nasjeckanu čokoladu te još jednom promiješajte, a malo čokolade pospite po smjesi. Smjesu izlijte u papirom za pečenje obloženu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.
Pečeni banana kruh možete preliti glazurom od čokolade (otopite je s maslacem).