Iz Švedske dolazi najbrži čokoladni kolač koji se zove kladdkaka. Kombinacija je brownieja i lava kolača, hrskav izvana, ali tekstura mu je pomalo ljepljiva i gnjecava pa ga zovu i švedski blatnjavi, ljepljivi kolač. Možete onda zamisliti koliko je sočan.

Recept za švedski ljepljivi kolač kladdkaka

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 120 g brašna
  • 65 g kakao praha
  • 3 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
Recept za švedski ljepljivi kolač kladdkaka
Shutterstock 

Priprema:

Otopljeni maslac pomiješajte s brašnom, šećerom i kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U tijesto dodajte cijela jaja i ekstrakt vanilije te sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup koji ste malo premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.

Površina kolača i rubovi trebaju biti dobro pečeni, a unutrašnjost "ljepljiva" i pomalo tekuća. Prije kraja pečenja provjerite čačkalicom, na njoj mora biti mokre smjese, ne smije biti čista. Kolač ostavite da se ohladi pa ga režite i poslužite uz kuglicu sladoleda ili tučeno vrhnje.

 Izvor: Stvar ukusa