MAJMUNSKI KOLAČ ILI KRUH: Slatko mirisno pecivo s cimetom jede se rukama, oduševit će sve, a posebno djecu

Idealno za doručak ili uz popodnevnu kavu ili čaj.

Shutterstock

Majmunski kolač u originalu se zove monkey bread, a peče se u kalupu za kuglof. Ovo slatko tijesto od kvasca i s cimetom slično je kuglofu, a jede se rukama otkidajući kuglicu po kuglicu tijesta. Idealan je za doručak, ali i uz popodnevnu kavu ili čaj.

Recept za majmunski kolač

Sastojci:

600 g brašna

5 g suhog kvasca

250 ml mlijeka

1 jaje + 1 žumanjak

240 g margarina ili maslaca

270 g šećera

1 vanilin šećera

10 g cimeta

Shutterstock 

Priprema:

U mlijeku pomiješajte žličicu šećera i suhi kvasac, ostavite stajati 5-10 minuta. Za drugoj zdjeli pomiješajte jedno jaje i jedan žumanjak, dodajte 120 g omekšalog margarina (maslaca) i 70 g šećera.

Kad se kvasac aktivirao dodajte ga u jaja i sve izmiksajte. Dodajte malo po malo brašna (do 500g) i miksajte. Kada se tijesto ujednačilo nastavite ručno mijesiti tijesto uz dodavanje još 50-100 g brašna. Tijesto treba biti elastično. Ostavite ga da odstoji na toplom sat vremena.

Pomiješajte 200 g šećera, vrećicu vanilin šećera i dvije žličice cimeta. Otopite 120 g margarina (maslaca). Tijesto pospite s još malo brašna i kratko premijesite.

Od malih komadića tijesta radite kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u otopljeni margarin pa u smjesu šećera i cimeta i posložite u kalup za kuglof (premazan margarinom). Kuglof pokrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena.

Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta. Ostaviti da se ohladi i okrenuti kuglof na pladanj. Pospite šećerom u prahu.

 Izvor: Stvar ukusa