Majmunski kolač u originalu se zove monkey bread, a peče se u kalupu za kuglof. Ovo slatko tijesto od kvasca i s cimetom slično je kuglofu, a jede se rukama otkidajući kuglicu po kuglicu tijesta. Idealan je za doručak, ali i uz popodnevnu kavu ili čaj.
Recept za majmunski kolač
Sastojci:
600 g brašna
5 g suhog kvasca
250 ml mlijeka
1 jaje + 1 žumanjak
240 g margarina ili maslaca
270 g šećera
1 vanilin šećera
10 g cimeta
Priprema:
U mlijeku pomiješajte žličicu šećera i suhi kvasac, ostavite stajati 5-10 minuta. Za drugoj zdjeli pomiješajte jedno jaje i jedan žumanjak, dodajte 120 g omekšalog margarina (maslaca) i 70 g šećera.
Kad se kvasac aktivirao dodajte ga u jaja i sve izmiksajte. Dodajte malo po malo brašna (do 500g) i miksajte. Kada se tijesto ujednačilo nastavite ručno mijesiti tijesto uz dodavanje još 50-100 g brašna. Tijesto treba biti elastično. Ostavite ga da odstoji na toplom sat vremena.
Pomiješajte 200 g šećera, vrećicu vanilin šećera i dvije žličice cimeta. Otopite 120 g margarina (maslaca). Tijesto pospite s još malo brašna i kratko premijesite.
Od malih komadića tijesta radite kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u otopljeni margarin pa u smjesu šećera i cimeta i posložite u kalup za kuglof (premazan margarinom). Kuglof pokrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena.
Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta. Ostaviti da se ohladi i okrenuti kuglof na pladanj. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa