Za izradu bijele pite u osnovi potrebna samo četiri sastojka – brašno, šećer, masnoća i mlijeko, uz dodatak samo jednog jaja, praška za pecivo i malo vrhnja. Za finu slasticu ionako nikad nisu bili presudni skupocjeni sastojci, nego vješte ruke naših baka koje i danas prave ovaj klasik kao dostojnu zamjenu modernim kolačima.
Sastojci za kore:
400 g glatkog brašna
150 g maslaca ili margarina
1 jaje
150 g šećera u prahu
15 g praška za pecivo
60 ml kiselog vrhnja
Sastojci za kremu:
600 ml mlijeka
90 g glatkog brašna
250 g šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
250 g maslaca ili margarina
sto grama bijele čokolade za ukrašavanje (po želji).
Priprema za kore
U veliku posudu sipati brašno, prašak za pecivo, ubaciti šećer u prahu te narezani maslac ili margarin. Razbiti jaje i istući ga pa ubaciti u posudu. Na kraju još dodati kiselo vrhnje pa rukama zamijesiti glatko tijesto. Od tijesta formirati kuglu, te ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon pola sata izvagati tijesto i podijeliti na 3 jednaka dijela.
Od papira za pečenje iskrojiti kalup u kojem će se razvaljati kore. Ravnalom i olovkom odrediti kalupe te višak papira presavinuti tako da je strana papira po kojoj se crtalo s vanjske strane (kod nas su dimenzije 21×32 cm). Staviti trećinu tijesta na sredinu papirnatog kalupa te oprezno valjkom razvaljati tanku koru do svih rubova. Na isti način razvaljati tijesto kako bi se dobile i druge dvije kore.
Kore se peku na preokrenutom protvanu u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 10 minuta. Kore trebaju ostati svijetle. Dok se kore hlade, treba izraditi kremu.
Priprema za kremu
U posudi pomiješati brašno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te im dodati 20 žlica mlijeka. Sve dobro izmiješati da smjesa nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zavrije maknuti sa strane. Zatim u mlijeko sipati smjesu brašna, promiješati i vratiti na vatru. Pjenjačom cijelo vrijeme miješati kremu i kuhati na vatri dok se krema zgusne. Skuhanu kremu maknuti sa strane, pa je pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica.Ako nemate prozirnu foliju, promiješajte s vremena na vrijeme kremu dok se hladi.
Zatim u posudi za miksanje smiksati margarin ili maslac sobne temperature. Dodavati mu po tri do četiri žlice ohlađene kreme i svaki put kremu dobro izraditi mikserom. Izrađenu kremu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Na podlogu vrlo oprezno staviti prvu koru te je premazati s prvom polovicom kreme. Prekriti kremu s drugom korom, lagano pritisnuti prstima, preko kore nanijeti drugu polovicu kreme i dobro je izravnati. Prekriti s preostalom korom i opet je oprezno pritisnuti prstima te je opteretiti s gornje strane da se kore bolje spoje s kremom. Sve ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
Sutradan na pari otopiti bijelu čokoladu te s njom ukrasiti ohlađenu pitu. Vratiti pitu u frižider da se čokolada stvrdne na sat vremena. Prije rezanja sa svih strana nožem odrezati rubove pite da se pravim rezanjem dobiju pravilni komadi. Bijela pita se može rezati na komade proizvoljne veličine.
Izvor: mirovina.hr