Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su imali posebno mjesto na stolovima naših baka. Nijedan svečani događaj nije mogao proći bez orahnjače ili orehnjače i makovnjače, štrudli od dizanog tijesta punjenih sočnim nadjevima od oraha i maka. Posebno su se pripremale u vrijeme blagdana, a jesenski mjeseci u nama bude taj osjećaj za tradicionalne kolače. Pripremite se za obiteljska druženja i napravite orehnjaču po ovom receptu, a isto tijesto možete koristiti i za makovnjaču.
Sastojci:
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- pola kockice svježeg kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g svinjske masti (možete zamijeniti uljem ili maslacem)
- 1 jaje
- ribana korica limuna
Za nadjev od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 ml vrućeg mlijeka
- 50 g šećera
- žlica ruma
Priprema:
U mlakom mlijeku razmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite da se aktivira 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Pokrijte kuglu tijesta krpom i ostavite da se udvostruči.
Pomiješajte sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljajte i rasporedite nadjev zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh ili u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu na toplom još oko pola sata prije pečenja.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice