MRAMORNI KUGLOF S LIKEROM OD JAJA: Sočan dvobojni biskvit idealan za blagdanski stol

Liker od domaćih jaja kuhale su i naše bake.

Shutterstock

Za kuglof možemo reći da je kralj blagdanskog stola. Iako se za blagdane priprema pregršt sitnih kolačića, keksića, kuglof je postao tradicija i kod nas. Jednostavno se priprema, mogu se kombinirati različiti sastojci, a može se i ukrasiti po želji.

U ovaj kuglof ide popularan eggnog, odnosno liker od jaja, tradicionalno alkoholno piće koje možete i sami skuhati, ili kupiti već gotov. Od domaćih jaja kuhale su i ga i naše bake, iako je najveću popularnost stekao u američkim božićnim filmovima.

Sastojci:

5 jaja
200 g šećera u prahu
vanilin šećer
250 ml likera od jaja
250 ml ulja
150 g brašna
150 g škrobnog brašna
20 g kakaa u prahu
25 g kockica od čokolade 

prašak za pecivo

žlica šećera u prahu
1/4 žličice kakaa u prahu
malo sjeckane čokolade

Shutterstock 

Priprema:

Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak.

Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.

 Izvor: Lepa i srećna