Osim sitnih kolačića i keksa, kolača od dizanog tijesta kao što su orehnjača i makovnjača, blagdanski stol nezamisliv je bez kuglofa. U naše krajeve došao je iz Austro-Ugarske, iako njegovo porijeklo nije potvrđeno. Neki tvrde da je austrijski, dok drugi da je francuski, a prema nekim dokazima kolač sličnog oblika postojao je još u starom Rimu. Kod nas je već tradicionalan, slično kao i božićni kruh stollen u Njemačkoj ili panettone u Italiji.

Ova biskvitna delicija izgleda kraljevski i svečano, a može se ukrasiti u božićnom stilu. Osim što lijepo izgleda, može stajati dugo, a jede se uz kavu, čaj ili kuhano vino, a može biti i odličan doručak uz mlijeko. 

Kuglof s grožđicama

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 230 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 300 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 10 g vanilin šećera
  • 200 g grožđica
  • naribana korica naranče
  • malo ruma
3 recepta za kuglof
Shutterstock 

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja i šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte sa špatulom.

Ulijte smjesu u kalup, stavite u pećnicu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje, otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 15 minuta, oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.

Kuglof s narančom

Sastojci:

  • 1 naranča
  • 2 jaja
  • 110 g šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 120 ml ulja
  • 1 žličica prirodnog ulja naranče
  • 250 g brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
3 recepta za kuglof
Shutterstock 

Glazura:

pola šalice šećera u prahu
3 žlice soka od naranče

Priprema:

Ogulite naranču i stavite je nakratko u kipuću vodu da omekša. Naribajte koru cijele naranče i iz polovice ocijedite sok. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Dodajte vrhnje, ulje, narančin sok i koricu, narančino ulje i izmiješajte. Prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješajte mikserom dok se sastojci ne sjedine. Gotovo tijesto staviti u kalup namazan maslacem i posut brašnom. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Nakon pečenja i hlađenja prelijte glazurom: pomiješajte 1/2 šalice šećera u prahu s 2-3 žlice soka od naranče.

Čokoladni kuglof

Sastojci:

4 jaja
200 g šećera
200 ml mlijeka
200 ml ulja
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica kakaa
100 g čokolade

3 recepta za kuglof
Shutterstock 

Priprema:

Istucite smjesu od 4 bjelanjka, dodajte šećer, pa nastavite s mućenjem dodavajući jedan po jedan žumanjak . U umućenu smjesu sipati mlijeko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sjediniti pjenjačom.

Smjesu podijeliti na dva dijela, au jedan dodati kakao. Kalup za kuglof namazati margarinom i posoliti brašno. U kalup naizmjence sipati crnu i bijelu smjesu.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i stavite kolač da se peče. Nakon 10 minuta smanjiti na 150 stupnjeva i obložiti kalup papirom, da ne zagori. Pecite tako još 40 minuta.

Pečeni kuglof ostaviti 10 minuta da se ohladi pa ga okrenuti na tanjur. Otopiti 100 g čokolade sa 3 žlice ulja, premazati i posuti šarenim mrvicama.