Proslavite Dan žena i počastite sebe i žene u svojoj obitelji pravim domaćim desertom. Slastice od čokolade rijetki će odbiti, a ove se pripremaju prilično jednostavno i za neke vam ne treba ni pećnica.
1. Čokoladna torta za početnike
Sastojci:
- 250 g sira mascarpone
- 40 g brašna
- 3 jaja
- 60 g šećera
- 200 čokolada
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- čokoladne kapljice
Priprema:
Izmiksajte sir mascarpone, jedno jaje i vaniliju. Zatim postupno dodajte preostala jaja i nastavite miksati. U smjesu dodajte šećer i izmiksajte. Dodajte otopljenu čokoladu i miksajte, zatim dodajte brašno i miksajte.
Izlijte u nauljen i pobrašnjen okrugli kalup te poravnajte. Pospite čokoladnim kapljicama i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.
2. Domaće praline od samo 2 sastojka
Sastojci:
- 500 g čokolade
- 250 g lješnjaka
Priprema:
Rastopite čokoladu na pari i ulijte u kalupe te ostaviti u hladanjku da se stegne. Kada se stegne, postupak još jednom ponoviti i također ostaviti u hladnjaku.
Pomiješate ostatak čokolade sa sitno sjeckanim lješnjacima i napunite kalupe. Ostatkom otopljene čololade prelijte kalup kako bi se formirao "poklopac" za praline. Ostaviti u hladnjaku preko noći.
3. Lava kolač
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 140 g smeđeg šećera
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 3 jaja (L)
- 50 g glatkog brašna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim premažite maslacem šest posudica keramičkih posudica. Otopite na pari čokoladu s maslacem pa pričekajte da se smjesa malo ohladi. Potom u rastopljenu čokoladu umiksajte šećer i jedno po jedno jaje. Na kraju drvenom žlicom umiješajte brašno.
Podijelite smjesu u pripremljene posudice i pecite 10-ak minuta. Rubovi bi se trebali ispeći i malo odvojiti od posudice, ali sredina bi još uvijek trebala ostati mekana na dodir. Pažljivo nožem pređite uz rubove kolača pa ga izvrnite na tanjur na kojem ga planirate poslužiti. Dodajte žlicu tučenog vrhnja i iznesite pred goste.
4. Čokoladni kolač iz tave
Sastojci:
- 40 g brašna
- 25 g kakaa
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 70 g šećera
- 30 g maslaca
- 1 jaje
- 60 ml mlijeka
- 80 ml čokoladnog ili običnog mlijeka
Za ganache:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade
- Nutella po želji
Priprema:
U tavi rastopite maslac pa dodajte kakao. Pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje pa dodajte šećer, jaje, mlijeko, sodu bikarbonu i brzo miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Zatim dodajte prosijano brašno i nastavite miješati. Ispecite kolač pa poklopite i ostavite na štednjaku još nekoliko minuta. Zatim ga na nekoliko mjesta probodite čačkalicom, pa prelijte čokoladnim mlijekom. Napravite ganache tako da otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem i prelijte preko kolača. Ako želite, u ganache možete dodati i malo Nutelle.
Postupak pogledajte u videu:
5. Čokoladni souffle
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice mlijeka (hladnog)
- 100 g tamne čokolade
- 1 žumanjak
- 2 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- kakao
- prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zdjelicu dobro premažite maslacem (dno i stranice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite svaku zdjelicu da ispadne višak šećera. U loncu rastopite maslac pa dodajte brašno i pržite minutu uz stalno miješanje. Paziti da ne zagori. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Maknite s vatre i ulijte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Posolite i dodajte vaniliju, promiješajte i ostavite da se ohladi nekoliko minuta, zatim dodajte žumanjke i sjedinite.
Istucite bjelanjke pa postepeno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. U smjesu postupno dodajte bjelanjak i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u zdjelice, očistite rubove od ostataka smjese da se souffle digne. Posudice posložite u tepsiju, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i poslužite.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: