Postoji više recepata za kolač poznat pod imenom Malaga. Radi se o kremastoj slastici koja sadrži čokoladu i banane, ali postoje i verzije torte Malaga s rumom i grožđicama, poput poznatog okusa sladoleda, a mi vam donosimo recept s portala Lepa i srećna za čokoladnu verziju s bananama ukrašenu lješnjacima.
Obožavat će ga ljubitelji kombinacije okusa koja se može naći i u starinskom kolaču iz naših krajeva - kremasta rolada s bananama poznatija kao "mačje oči".
Sastojci
- 80 g gorke čokolade
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica brašna
- 1 prstohvat soli
- 6 banana iste veličine
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 šalica šećera
- 2 žlice gustina
- 1 žlica maslaca
- 1 paket vanillin šećera
Preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
Za ukrašavanje:
- 100 g čokolade
- izdrobljeni lješnjaci (ili pistacije)
Recept za čokoladnu malagu s bananama
Otopite
Čokoladu i maslac otopite na pari uz stalno miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se hladi pet minuta uz povremeno miješanje.
Izmiksajte
Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastopi, zatim dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje. Na kraju dodajte vaniliju, brašno i sol i dobro promiješajte.
Pecite
Prebacite u kalup i poravnajte. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 165 stupnjeva.
Zagrijte
Polovicu šećera i mlijeko zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi.
Umutite
Umutite žumanjke i ostatak šećera, dodajte gustin i miksajte dok ne nastane glatka masa pa smjesu dodajte u zagrijano mlijeko uz stalno miješanje.
Kuhajte
Kuhajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre, dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi.
Nadjenite
Banane prepolovite, a ohlađeni biskvit narežite na komade veličine tih polovica, na njih stavite kremu od žumanjaka, a na nju bananu, pa dobro pritisnite i poravnajte.
Otopite
Tamnu i mliječnu čokoladu otopite na pari. Tijesto s bananama i kremom prelijte otopljenom čokoladom i pričekajte pet minuta da se stegne.
Ukrasite
Kolač premjestite na tacnu s nasjeckanim lješnjacima ili pistacijama i njima obilato pospite strane, a vrh prelijte otopljenom čokoladom.
Ohladite
Ostavite u hladnjaku najmanje 45 minuta prije posluživanja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice