Donosimo odličan recept za prefinu tortu Monte. Ova slastica nije teška za pripremu, samo pažljivo pratite recept i sve će ispasti kako treba.
Sastojci:
Kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
120 g brašna
140 g sitno sjeckanih lješnjaka
Krema:
1 litra mlijeka
100 g šećera
2 pudinga vanilija
5 vrhom punih žlica gustina
10 žumanjaka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
Dodatno:
par žlica Nutelle
200 g petit beurre keksa
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Bjelanjke pjenasto umutiti i dodati šećer. Mutiti dok smjesa ne postane svilenkasta i čvrsta. Dodati brašno i umješati lagano pjenjačom. Sitno isjeckane lješnjake podijeliti na dva dijela i rasporediti u 2 okrugla kalupa promjera 26 cm čije smo dno obložili papirom za pečenje. Preko lješnjaka staviti u svaki kalup po pola smjese od bjelanjaka.
Zagladiti i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i peći oko 15 minuta. Ohlađen biskvit izvaditi iz kalupa i preokrenuti ga tako da strana s lješnjacima dođe gore. Nekoliko žlica Nutelle zagrijati kratko u mikrovalnoj i premazati tanko preko lješnjaka.
Preko Nutelle poslagati petit beurre kekse.
Za kremu pomiješati žumanjke s 200 ml mlijeka, dodati gustin i puding. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru. Kad provrije dodati umućenu smjesu i mješati na vatri dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, po površini kreme staviti prozirnu foliju (da se ne formira korica) i ostaviti na hlađenje.
Ohlađenu kremu izmiksati, podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati istopljnih 100 g čokolade za kuhanje. Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu, prepoloviti i u svaku kremu dodati polovicu. Umutiti 300 ml slatkog vrhnja. Jednu koru staviti u kalup, preko keksa namazati pola žute kreme, preko nje ide čokoladna krema i polovica umućenog vrhnja za šlag.
Zatim stavimo drugu kora, pa žutu krema, čokoladnu kremu i ostatak šlaga. Tortu ostavit nekoliko sati na hlađenje. Kad se ohladi, izmiksati šlag od preostalih od 200 ml vrhnja, premazati torti i dekorirati je po želji.