Jesen je bogata raznim plodovima kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva, kesteni, gljive, a od njih možete pripremiti pregršt slanih i slatkih jela.
Donosimo vam tri odlična recepta za torte inspirirane jesenskim okusima kao što su kesten, bundeva te nezaobilazna jabuka i orasi, a koje se prilično brzo pripremaju.
Potražite ovdje recepte za 5 slanih jela s jesenskim plodovima.
1. Čokoladna torta od kestena
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema
- 100 g kesten pirea
- 80 g smeđeg šećera
- 300 ml sojinog mlijeka
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Pomiješajte mljevene bademe, šećer i prašak za pecivo. Sojino mlijeko zagrijte, pomiješajte s kesten pireom, a zatim pomiješajte dvije mješavine. Promiješajte pa ulijte u kalup za tortu, pecite na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Prelijte rastopljenom čokoladom.
2. Torta od jabuka i oraha
Sastojci:
- 2 jabuke
- 150 g oraha
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- sok od pola limuna
- malo soli
Priprema:
Jabuke narežite na kockice i na njih iscijedite pola limuna, dodajte šećer i promiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku pola sata.
Pomiješajte grubo nasjeckane orahe, brašno i prašak za pecivo. Dodajte 3 žumanjka u jabuke, pomiješajte obje smjese.
U posebnoj posudi istucite bjelanjke s malo soli. Ulijte u smjesu i promiješajte. Smjesu stavite u namašćen kalup. Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Pečenu tortu pospite s malo šećera u prahu.
Postupak pogledajte u videu:
3. Torta od sira s bundevom i keksom
Sastojci:
- 200 g mljevenog keksa
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 120 g maslaca
Za nadjev:
- 680 g krem sira
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g šećera
- 80 g kiselog vrhnja
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g pirea od bundeve
- 3 jaja
- 1 žličica cimeta
- malo muškatnog oraščića
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- malo klinčića u prahu
Priprema:
Mljeveni keks izmiksajte s otopljenim maslacem, šećerom i cimetom. Utisnite u kalup i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Izmiksajte krem sir, smeđi i obični šećer. Dodajte kiselo vrhnje, vaniliju, pire od bundeve i začine, pa izmiksajte. Nakon toga postepeno dodajte jaja i miksajte. Nadjev izlijte preko podloge i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u hladnjak da se ohladi. Po želji ukrasite šlagom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice