Starinske šape s orasima: Recept naših baka koje su ih pripremale na masti

Ovi prhki kolačići spadaju u omiljene blagdanske sitne kolače

Shutterstock

Medenjaci, linzeri, išleri, vanilin kiflice spadaju u najpoznatije i najomiljenije sitne kolačiće koji se tradicionalno peku i u našim krajevima, dok su neki starinski kolačići manje zastupljeni u kuhinjama mlađih generacija.

Šape s orasima nekada su se pripremale za najveće svečanosti, svadbe i blagdane jer mogu dugo stajati. Donosimo vam recept za starinske šape na masti, kako su ih nekada radile naše bake, ali mast možete zamijeniti maslacem ili margarinom.

Recept za šapice s orasima

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 2 jaja
  • 150-200 g šećera
  • 400-500 g brašna
  • 200 g mljeveni orasi
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje
Shutterstock 

Priprema:

Pjenasto umutite mast sa šećerom, dodajte jaja, vanilin šećer i opet dobro izmiksajte. Dodajte brašno i zamijesite tijesto. Kalupe za pečenje namažite uljem ili mašću i pospite brašnom. U svaki kalup utisnite tijesto i stavite ih u tepsiju i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene uvaljajte u šećer u prahu.