Bliži nam se prva adventska nedjelja i najljepše doba u godini, a mnogi su već počeli s pripremama, uređenjem domova i pečenjem kolača. Suhi ili sitni kolači i keksići savršeno pašu u zimsko vrijeme, a među najomiljenije spadaju medenjaci, vanilin kiflice i raspucanci.

Kako bi vam raspuknuti keksići ispali savršeno, s površinom koja je zaista popucala, morate ih najprije uvaljati u kristal šećer, a tek potom u šećer u prahu. Uz to, bitno je da dobro ohladite tijesto prije oblikovanja jer će vam se u suprotnom lijepiti za ruke.

Donosimo vam dva recepta - za raspucance s čokoladom te limunom i narančom.

Čokoladni raspucanci

Sastojci:

  • 110 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g glatkog brašna
  • 50 g kakao praha
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 150 g nasjeckane čokolade
  • 40 g kristal šećera
  • 120 g šećera u prahu
2 recepta za omiljene blagdanske raspucance
Shutterstock 

Priprema:

U većoj posudi miksajte maslac i šećere dok ne dobijete pahuljastu smjesu svijetle boje. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte, dok se sastojci ne sjedine.

U zasebnoj posudi pomiješajte glatko brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Pomiješajte sastojke pa miksajte dok se ne sjedine. U smjesu dodajte čokoladne kapljice ili nasjeckanu čokoladu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Tijesto čvrsto pokrijte s folijom i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Zagrabite otprilike jednu nepunu žlicu tijesta i rukama oblikujte kuglicu. Svaku kuglicu lagano uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Poslažite kuglice na lim za pečenje, ali pripazite da ostavite malo prostora između kuglica.

Pecite otprilike 10-12 minuta, dok keksići ne dobiju čvrste rubove, ali im sredina i dalje ostane mekana. Ako se nakon devet minuta kuglice ne počnu širiti, izvadite lim iz pećnice i lagano, dva do tri puta lupite o čvrstu podlogu. Vratite u pećnicu pa još kratko pecite.

Kratko hladite keksiće na limu, a zatim ih prebacite na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili. Vjerojatno će se malo ispuhati kad se ohlade. 

Raspucanci s limunom i narančom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 40 ml ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 350 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice soka od naranče
  • naribana limunova korica
  • 100 g šećera u prahu
2 recepta za omiljene blagdanske raspucance
Shutterstock 

Priprema:

Umutite jaja i polako dodajte šećer, omekšali maslac, ulje, ekstrakt vanilije, narančin sok i narančinu koricu.

Od smjese napravite tijesto, pokrijte s prozirnom folijom i ostavite sat vremena.

Od tijesta otkidajte male komadiće veličine oraha i oblikujte u loptice. Loptice uvaljajte u prah šećer i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Napraviti razmak jer će narasti tijekom pečenja.

Pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180°C.