Bliži nam se prva adventska nedjelja i najljepše doba u godini, a mnogi su već počeli s pripremama, uređenjem domova i pečenjem kolača. Suhi ili sitni kolači i keksići savršeno pašu u zimsko vrijeme, a među najomiljenije spadaju medenjaci, vanilin kiflice i raspucanci.
Kako bi vam raspuknuti keksići ispali savršeno, s površinom koja je zaista popucala, morate ih najprije uvaljati u kristal šećer, a tek potom u šećer u prahu. Uz to, bitno je da dobro ohladite tijesto prije oblikovanja jer će vam se u suprotnom lijepiti za ruke.
Donosimo vam dva recepta - za raspucance s čokoladom te limunom i narančom.
Čokoladni raspucanci
Sastojci:
- 110 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera
- 80 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 130 g glatkog brašna
- 50 g kakao praha
- 1 žličica sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 150 g nasjeckane čokolade
- 40 g kristal šećera
- 120 g šećera u prahu
Priprema:
U većoj posudi miksajte maslac i šećere dok ne dobijete pahuljastu smjesu svijetle boje. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte, dok se sastojci ne sjedine.
U zasebnoj posudi pomiješajte glatko brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Pomiješajte sastojke pa miksajte dok se ne sjedine. U smjesu dodajte čokoladne kapljice ili nasjeckanu čokoladu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Tijesto čvrsto pokrijte s folijom i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Zagrabite otprilike jednu nepunu žlicu tijesta i rukama oblikujte kuglicu. Svaku kuglicu lagano uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Poslažite kuglice na lim za pečenje, ali pripazite da ostavite malo prostora između kuglica.
Pecite otprilike 10-12 minuta, dok keksići ne dobiju čvrste rubove, ali im sredina i dalje ostane mekana. Ako se nakon devet minuta kuglice ne počnu širiti, izvadite lim iz pećnice i lagano, dva do tri puta lupite o čvrstu podlogu. Vratite u pećnicu pa još kratko pecite.
Kratko hladite keksiće na limu, a zatim ih prebacite na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili. Vjerojatno će se malo ispuhati kad se ohlade.
Raspucanci s limunom i narančom
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 50 g maslaca
- 40 ml ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 350 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 žlice soka od naranče
- naribana limunova korica
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Umutite jaja i polako dodajte šećer, omekšali maslac, ulje, ekstrakt vanilije, narančin sok i narančinu koricu.
Od smjese napravite tijesto, pokrijte s prozirnom folijom i ostavite sat vremena.
Od tijesta otkidajte male komadiće veličine oraha i oblikujte u loptice. Loptice uvaljajte u prah šećer i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Napraviti razmak jer će narasti tijekom pečenja.
Pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180°C.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice