Kajzeršmarn - recept koji će vas vratiti u djetinjstvo

Kajzeršmarn, ili carski drobljenac, jedno je od najpoznatijih austrijskih jela. Riječ je o razmrvljenoj debeloj palačinki koja se najčešće poslužuje uz umak od jabuka.

Shutterstock

Za pripremu kajzeršmarna trebat ćeš nekoliko svakodnevnih sastojaka i 20-ak minuta. Poanta je u tome da debelu palačinku pri kraju pečenja (neuredno) razrežete na manje komade.

Osim s umakom od jabuke, poslužiti ga možete uz džemove, namaz od lješnjaka i voćne sirupe, kao i pečeno voće. Ako ne želite komplicirati, kajzeršmarn samo pospite šećerom u prahu i cimetom. U slast!

Recept za kajzeršmarn

Sastojci:

6 jaja
3 žlice šećera
350 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
130 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice maslaca

Priprema:

U velikoj posudi umutite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg. U drugoj velikoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i sol i lagano miješajte dok ne nestanu grudice. Nježno, sa špatulom, umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od brašna i žumanjaka. Zagrijte jednu žlicu maslaca u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Ulijte pola smjese u tavu i pričekajte pet do sedam minuta. Preokrenite palačinku pa pecite još dvije do četiri minute. Izrežite palačinku na komade veličine zalogaja i promiješajte sa svih strana da porumene, pazeći da se tijesto ispeče.

Kajzeršmarn izvadite na tanjur, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz dodatak po izboru!