Jesu li vam poznati australski lamingtons?

Jedan od najpoznatijih australskih deserata inspiracija je za obožavane čupavce...

Shutterstock

Ako ne možete zamisliti blagdane bez čupavaca, sasvim je moguće kako će vam lamingtons biti još draži. Recept je vrlo sličan, no Australci volje dodati i sloj džema, obično od jagoda ili malina.

U nastavku vam donosimo osnovni recept, a vi možete u biskvit dodati i koricu limuna ili naranče, ekstrakt vanilije zamijeniti vanilin šećerom te izabrati džem koji najviše volite. Bitno je samo da budete strpljivi i uredni - i da ne štedite na čokoladi. U slast!

Lamingtons

Sastojci za biskvit:
300 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g šećera
3 jaja (M)
150 g mlijeka
150 g ulja
Prstohvat soli

Sastojci za glazuru:
200 g čokolade
150 g šećera
250 g mlijeka
150 g maslaca

Ostali sastojci:

150 g kokosovog brašna

400 g džema po izboru

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli. Jaja izmiksajte sa šećerom u pahuljastu smjesu, dodajte mlijeko i ulje pa na kraju drvenom žlicom umiješajte suhe sastojke. Prelijte u četvrtastu posudu za pečenje obložene papirom za pečenje pa pecite otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Redovito provjeravajte stanje jer vrijeme pečenja ovisi o vašoj pećnici. Kad se biskvit malo ohladi, izvadite ga iz posude i ostavite još kratko na sobnoj temperaturi. Ako krenete u čokoladu umakati mekani, vrući biskvit, lamingtons će biti neuredni. Dok čekate da se biskvit ohladi, na pari otopite sastojke za glazuru. Kad primijetite da je glatka i sjajna, maknite je s vatre.
Narežite biskvit na 16 komada pa svaki razrežite po sredini. Premažite donji dio džemom, poklopite pa umočite u čokoladu, a zatim uvaljajte u kokos. Poslažite ih na papir za pečenje i pričekajte da se čokolada stisne. Potom ih prebacite na pladanj i uživajte u svakom zalogaju.