Savršeno prhki crno-bijeli keksi

Ove efektne prhke kekse zaista trebate pridodati na popis recepata za blagdane…

Shutterstock

Prhki crno-bijeli keksiće trebali biste svakako pripremiti za nadolazeće blagdane. Kako bi bili savršeno okrugli i uredni, dobro ohladite tijesto. U suprotnom ćete imati problem s valjanjem, a postojat će i šansa da će se u pećnici previše raširiti.

Odličan su blagdanski izbor jer mogu stajati čak tjedan dana na sobnoj temperaturi. Dakle, možete ih bez problema pripremiti unaprijed i čuvati u posudi s poklopcem.

Prhki keksi s kakaom

Sastojci:

330 g glatkog brašna
¾ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
230 g omekšalog maslaca
200 g šećera
1 jaje (L) + 1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
10 g kakaa u prahu
1 žlica mlijeka

Priprema:

U jednoj posudi pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom, jajima i ekstraktom vanilije. Kad primijetite da je smjesa svjetlija i laganija, dodajte suhe sastojke pa još kratko miksajte.
Podijelite tijesto u dvije posude. U jednu dodajte kakao u prahu i žlicu mlijeka pa još kratko izmiksajte. Oblikujte oba tijesta u pravokutnik, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Kad se tijesto stisne, izvadite najprije osnovnu smjesu pa je razvaljajte na pravokutnik debljine do pet milimetara. Potom izvadite iz hladnjaka tijesto s kakaom i razvaljajte u jednaki pravokutnik. Poklopite bijelo tijesto tamnim pa čvrsto zarolajte. Omotajte aluminijskom folijom pa stavite u hladnjak na barem dva sata, kako biste tijesto mogli lako i uredno narezati na kolutove.
Od smjese biste trebali dobiti 15-ak keksića. Rasporedite ih po limu za pečenje s razmakom i pecite 12-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pustite da se ohlade, a potom ih spremite u kutiju s poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi.