Blagdani su nezamislivi bez prhkih keksića, uključujući i ove brzinske keksiće s pekmezom. Bit će gotovi za manje od 45 minuta, a mogu danima stajati u zatvorenoj kutiji.
Imajte na umu da su sastojci u nastavku dostatni za pripremu 15 malih keksića. Ako imate veliku obitelj, obavezno poduplajte količine.
Prhki keksi s pekmezom
Sastojci:
110 g maslaca
50 g svijetlog smeđeg šećera
1 žumanjak
½ žličice ekstrakta vanilije
130 g glatkog brašna
Prstohvat soli
Pekmez po izboru
Priprema:
Izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajte žumanjak i ekstrakt vanilije. Na kraju dodajte i prosijano brašno te malo soli. Umijesite tijesto, omotajte ga folijom pa ga stavite u hladnjak na barem 15 minuta.
Za to vrijeme obložite lim papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Oblikujte kekse, utisnite svaki palcom kako bi napravili udubljene u sredini pa ih stavite u pećnicu na pet minuta. Izvadite i napunite kekse pekmezom po izboru, a zatim ih vratite u pećnicu na još 10-ak minuta. Pričekajte da se keksi ohlade, pospite ih s malo šećera u prahu i poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice