Savršeni donuts sa šećerom i cimetom

Sezona je krafni, a samim tim i vrijeme za testiranje različitih recepata. Danas vam donosimo recept za popularne donuts, američku varijantu krafni s rupom u sredini.

Shutterstock

Čak i ako niste na ti s dizanim tijestom, ne trebate se pribojavati. Većinu će posla odraditi mikser, a na vama je da pripazite da su sastojci sobne temperature i da pustite tijesto da se dobro digne. Nestrpljenje vam u slučaju tijesta može biti najveći neprijatelj.

U nastavku slijedi osnovni recept za donuts, a vi se slobodno poigrajte s prezentacijom. Možete ih umočiti u rastopljenu čokoladu te posuti mrvicama ili tostiranim orašastim plodovima.

Recept za donuts

Sastojci:

500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 3 žumanjka
250 ml mlijeka
50 g šećera
50 g maslaca
prstohvat soli

Priprema:

Pobrinite se da svi sastojci budu sobne temperature. Najprije prosijte brašno, pomiješajte ga sa suhim kvascem pa dodajte preostale sastojke. Miksajte mikserom s nastavcima za tijesto sve dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Potom ga energično mijesite rukama dok ne postane glatko i sjajno. Premažite tijesto s malo ulja, prebacite ga u čistu posudu i pokrijte krpom. Pustite da se diže dok se ne udvostruči.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jednog centimetra. Čašom izrežite krugove pa malom čašom, poput one za žestoka pića, izrežite sredinu. Donuts pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu još barem pola sata, a poželjno i malo duže.
U dubokom loncu zagrijte ulje pa pržite krafne otprilike dvije minute sa svake strane. Preporučujemo da pečete po dvije do maksimalno tri krafne istovremeno, ovisno o veličini lonca. Gotove krafne prebacite na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće, a potom ih uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. U slast!