Vrijeme je za krafne. A znate li kako nastaje savršena krafna? Krafne su poslastice koju pripremamo od prženog tijesta koje se priprema s kvascem, te osvaja nepca mekanom, napuhnutom unutrašnjosti koja nastaje dizanjem tijesta, ali i kao rezultat dodira tijesta s vrućim uljem. Naime, pri pečenju plinovizagrijavanjem ekspandiraju, a voda iz tijesta se pretvara u paru koja nastavlja ekspanziju zbog visoke temperature. Idealna temperatura ulja i prava receptura tijesta, uz obavezan dodatak alkohola (najčešće ruma ili rakije), osigurat će i optimalnu hrskavost i ograničiti količinu masnoće koja prodire u tijesto. Prženo tijesto koje ne sadrži kvasac još je hrskavije, ali nerijetko i masnije. 

Možda je jednostavnije krafne kupiti nego napraviti, ali pokušajte se okušati, jer vrijedi. Krafne nadjenite po želji i budite kreativni. Naš je prijedlog recept za krafnice s kremom od mascarpone sira!

Krafnice s kremom od mascarponea

Sastojci:
Za tijesto:
2,5 dl svježeg mlijeka sa 3,2% m.m.
500 g brašna (1/2 glatkog, 1/2 oštrog)
25 g svježeg kvasca
2 jajeta
50 g šećera
1 kuhani krumpir
ulje za prženje
šećer u prahu

Za nadjev:
300 g mascarponea
2 jajeta
3 žlice šećera
1 žličica arome vanilije

Priprema:

Stavite sve sastojke u multipraktik ili ih miksajte mikserom dok od tijesto ne umijesite u glatku i elastičnu loptu. Tijesto možete umijesiti i ručno. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže otprilike dva sata. Kad se udvostruči obujam tijesta, razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Krafnice izrežite kalupom ili čašom, stavite ih pobrašnjenom stranom prema gore, ponovno pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još otprilike pola sata.

U međuvremenu pripremite kremu. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Zatim pomiješajte žumanjke i šećer te im dodajte mascarpone. Kada kremi od mascarponea, žumanjaka i šećera dodate snijeg od bjelanjaka, krema je gotova. U velikom loncu ili dubljoj tavi zagrijte dostatnu količinu ulja pa u njega stavljajte krafnice. Pripazite na to da na ulje prvo stavite onu stranu koja je tijekom posljednjeg dizanja bila okrenuta prema gore. Poklopite i pržite nekoliko minuta, odnosno dok lijepo ne porumene, zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite isto toliko vremena. Kada su krafnice gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse da se upije višak masnoće. Pred sam kraj krafne nadjenite kremom od mascarponea, pospite šećerom u prahu i uživajte.