Osim tri osnovna sastojka, vrhnja, šećera i želatine, u panna cottu možete dodati čokoladu, kokosovo mlijeko, različite arome i začine - ili svježe voće. Tijekom ove sezone jagoda obavezno isprobajte i recept za rozu panna cottu.
Ova je talijanska slastica profinjena i odličan je izbor za romantične prilike, a postupak pripreme je jednostavan i brz. Pustite da se panna cotta dobro rashladi pa uložite malo truda u dekoraciju. Predlažemo klasičnu kombinaciju svježih jagoda, preljeva i mente.
Panna cotta od jagode
Sastojci:
- 450 g svježih jagoda
- 120 ml mlijeka
- 3 žličice želatine u prahu
- ⅛ žličice soli
- 60 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Pripremite šest manjih keramičkih posudica i poslažite ih na lim za pečenje.
- Jagode operite, očistite, ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pire od jagoda protisnite kroz fino sito kako bi uklonili sjemenke. Trebali biste dobiti jednu, na vrh punu šalicu pirea od jagoda. Jagode ostavite sa strane.
- Dodajte mlijeko u lonac, uspite želatinu u prahu i pustite da odstoji deset minuta.
- U smjesu s mlijekom zatim dodajte sol, šećer i pire od jagoda. Zagrijte na srednje jakoj vatri i miješajte pet minuta.
- Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se smjesa ohladi, otprilike 10 minuta, uz povremeno miješanje.
- Pomoću pjenjače umiješajte slatko vrhnje, pa još jednom sve procijedite kroz sito u vrč. Ravnomjerno rasporedite smjesu u posudice. Lim za pečenje prekrijte plastičnom folijom pazeći da ne dodiruje površinu deserta.
- Stavite u hladnjak preko noći kako bi se krema dovoljno stisnula. Izvadite posudica, dekorirajte ga jagodama ili voćnim preljevom i poslužite.