Među začinima biste uvijek trebali imati i vaniliju u nekom obliku. Budući da su mahune i paste poprilično skupe, arome i vanilin šećer su pristojna alternativa za slastičare-amatere. 

Naravno, uvijek možete kupiti vanilin šećer, ali domaći je kvalitetnija (i mirisnija) opcija. Za pripremu vam trebaju samo dva sastojka - jedna mahuna i bijeli šećer. 

1. Nabavite mahunu vanilije

Mahune vanilije srednje kvalitete bit će sasvim dovoljne za pripremu vanilin šećera. Bitno je da budu lijepe smeđe boje i bez bijelih mrlja. Kako bi bili sigurni ima li pulpe, provjerite je li savitljiva ili, nažalost, puca poput suhe grančice.
Računajte da će vam jedna mahuna biti dovoljna za aromatiziranje čak 400 g bijelog šećera.

2. Pripremite svoj vanilin šećer
Mahunu prepolovite po dužini pa pažljivo odstranite sve sjemenke. Pomiješajte ih sa šećerom u multipraktiku ili sjeckalici i kratko izmiksajte. Stavite u čistu staklenku s poklopcem pa umetnite polovice mahune koje su preostale. One će nastaviti otpuštati okus u narednim mjesecima.

3. Pričekajte prije upotrebe!
Kako bi vanilin šećer imao što intenzivniji okus, probajte se suzdržati od korištenja barem dva tjedna. Staklenku dobro zatvorite i čuvajte je na suhom i hladnom barem dva tjedna prije no što se odvažite na izradu slastica.

4. Krenite s pripremom slastica!
Domaći vanilin šećer možete dodati u kavu i čaj ili iskoristiti u pripremi slastica - umjesto standardnog bijelog šećera. Omjeri vas ne moraju zabrinjavati jer ovaj vanilin šećer nije intenzivan kao kupovni. Dio šećera u receptu samo zamijenite jednakom količinom vanilin šećera, ovisno o tome koliko volite vaniliju!