Galette s jagodama - omiljeni sezonski klasik

Obožavate deserte s prhkim tijestom? Preporučujemo da iskoristite sezonu jagoda i napravite najjednostavniju verziju pite - galette. Bit će spremna za serviranje za otprilike sat vremena, uključujući hlađenje tijesta i pečenje.

Shutterstock

Bitno je da tijesto radite s hladnim maslacem i vodom te da ga pustite da odstoji u hladnjaku barem pola sata. U suprotnom ćete imati problema pri valjanju i neće biti prhko nakon pečenja. Jagode pak možete posuti s malo svježe mljevenog crnog papra, koji će se odlično uklopiti. 

Računajte da je ova brza pita dovoljna za šest serviranja. Ako očekujete veće društvo, obavezno pripremite dvije. U slast!

Galette s jagodama

Sastojci za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 120 g hladnog maslaca
  • 60 ml hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 400 g svježih jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat crnog papra

Sastojci za premaz:

  • 1 jaje (S)
  • 1 žličica šećera

Priprema:

  1. Jagode dobro operite pa ih narežite na tanke ploške.
  2. Pomiješajte jagode sa svim sastojcima za nadjev pa pustite da odstoje.
  3. Za to vrijeme rukama umijesite tijesto. Bitno je da maslac i voda budu hladni te da ga predugo ne mijesite. Čim oformite kompaktno tijesto, omotajte ga folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje pola sata.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki lim obložite papirom za pečenje.
  5. Lagano pobrašnite podlogu pa razvaljajte tijesto u kruh promjera 30 cm. Prebacite tijesto na lim.
  6. Rasporedite jagode po tijestu, ali ostavite uz rub barem tri do četiri centimetra praznog tijesta. Presavinite taj dio preko jagoda.
  7. Umutite jedno malo jaje pa premažite tijesto.
  8. Pecite otprilike 25 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu smeđu boju.