Bitno je da tijesto radite s hladnim maslacem i vodom te da ga pustite da odstoji u hladnjaku barem pola sata. U suprotnom ćete imati problema pri valjanju i neće biti prhko nakon pečenja. Jagode pak možete posuti s malo svježe mljevenog crnog papra, koji će se odlično uklopiti.
Računajte da je ova brza pita dovoljna za šest serviranja. Ako očekujete veće društvo, obavezno pripremite dvije. U slast!
Galette s jagodama
Sastojci za tijesto:
- 200 g brašna
- 50 g šećera
- 1/4 žličice soli
- 120 g hladnog maslaca
- 60 ml hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 400 g svježih jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat crnog papra
Sastojci za premaz:
- 1 jaje (S)
- 1 žličica šećera
Priprema:
- Jagode dobro operite pa ih narežite na tanke ploške.
- Pomiješajte jagode sa svim sastojcima za nadjev pa pustite da odstoje.
- Za to vrijeme rukama umijesite tijesto. Bitno je da maslac i voda budu hladni te da ga predugo ne mijesite. Čim oformite kompaktno tijesto, omotajte ga folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki lim obložite papirom za pečenje.
- Lagano pobrašnite podlogu pa razvaljajte tijesto u kruh promjera 30 cm. Prebacite tijesto na lim.
- Rasporedite jagode po tijestu, ali ostavite uz rub barem tri do četiri centimetra praznog tijesta. Presavinite taj dio preko jagoda.
- Umutite jedno malo jaje pa premažite tijesto.
- Pecite otprilike 25 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu smeđu boju.