Prhki crno-bijeli keksiće trebali biste svakako pripremiti za nadolazeće blagdane. Kako bi bili savršeno okrugli i uredni, dobro ohladite tijesto. U suprotnom ćete imati problem s valjanjem, a postojat će i šansa da će se u pećnici previše raširiti.
Odličan su blagdanski izbor jer mogu stajati čak tjedan dana na sobnoj temperaturi. Dakle, možete ih bez problema pripremiti unaprijed i čuvati u posudi s poklopcem.
Prhki keksi s kakaom
Sastojci:
330 g glatkog brašna
¾ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
230 g omekšalog maslaca
200 g šećera
1 jaje (L) + 1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
10 g kakaa u prahu
1 žlica mlijeka
Priprema:
U jednoj posudi pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom, jajima i ekstraktom vanilije. Kad primijetite da je smjesa svjetlija i laganija, dodajte suhe sastojke pa još kratko miksajte.
Podijelite tijesto u dvije posude. U jednu dodajte kakao u prahu i žlicu mlijeka pa još kratko izmiksajte. Oblikujte oba tijesta u pravokutnik, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Kad se tijesto stisne, izvadite najprije osnovnu smjesu pa je razvaljajte na pravokutnik debljine do pet milimetara. Potom izvadite iz hladnjaka tijesto s kakaom i razvaljajte u jednaki pravokutnik. Poklopite bijelo tijesto tamnim pa čvrsto zarolajte. Omotajte aluminijskom folijom pa stavite u hladnjak na barem dva sata, kako biste tijesto mogli lako i uredno narezati na kolutove.
Od smjese biste trebali dobiti 15-ak keksića. Rasporedite ih po limu za pečenje s razmakom i pecite 12-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pustite da se ohlade, a potom ih spremite u kutiju s poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice