Riba je namirnica s velikom nutritivnom vrijednosti, ali prema istraživanjima Hrvati je ne jedu dovoljno. Nutricionisti i liječnici tvrde da biste je na jelovniku trebali imati barem dva do tri puta tjedno. Oslić je najdostupnija riba, među najjeftinijima, a pohani fileti vrlo su zasitan i ukusan obrok.
Pripremite pohani oslić s aromatičnim umakom od peršina i limuna koji će se odlično slagati s prilogom poput krumpira ili povrća.
Recept za pohani oslić
Sastojci:
500 g oslića
100 g kukuruznog brašna
100 g pšeničnog brašna
2 žlice soka od limuna
2 češnja češnjaka
1 žličica papra
Za umak:
2 češnja češnjaka
sok jednog limuna
100 ml maslinovog ulja
vezica svježeg peršina
Priprema:
Komade oslića operite i osušite. Češnjak očistite, sitno nasjeckajte i pomiješajte s limunovim sokom i paprom, pa smjesu rukama utapkajte u ribu. Ribu uvaljajte u mješavinu obje vrste brašna, pa je pržite u dubokom, zagrijanom ulju tri minute sa svake strane. Kako bi riba izvana bila hrskava, a iznutra dobro pečena, filete okrenite samo jednom.
Za umak sitno nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte limunov sok i maslinovo ulje pa sve promiješajte.
Izvor: Stvar ukusa