Prema nutricionistima i liječnicima ribu bi trebalo jesti najmanje dva ili tri puta tjedno, ali Hrvati je baš i ne konzumiraju često, osim eventualno petkom. Započnite naviku pripremanja ribe, a možete je peći u pećnici, roštilju ili na tavi, pohati ili jesti na žlicu u preukusnim jelima kao što subrudet ili gregada, ili pak ribljoj juhi.

Skuša spada među najzdravije ribe na svijetu jer sadrži veliki postotak omega-3 masnih kiselina, a jednostavna je za pripremu. Isprobajte recept za aromatičnu pečenu skušu punjenu senfom, začinima i prelivenu vinom koja će vas sigurno oduševiti.

Recept za skušu iz pećnice

Sastojci:

  • 2 skuše
  • 2 žličice senfa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 limun
  • 1/2 vezice peršina
  • 200 ml bijelog vina

Priprema:

Ribe očistite, posolite i popaprite. Pomiješajte senf, maslinovo ulje, nasjeckani peršin i druge začine po želji te nasjeckani češnjak i sok od pola limuna. Smjesom napunite ribu i zatvorite čačkalicom. Vino pomiješajte s preostalim limunovim sokom i prelijte preko ribe, a zatim prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta. Maknite foliju i pecite još 15 minuta uz povremeno prelijevanje vinskim umakom.