Osso buco je talijanski specijalitet od poprečno prerezanih telećih koljenica koje se pirjaju u bijelom vinu i začinima. Inače naziv osso buco znači šuplja kost, a može se pripremati i od junećih, odnosno goveđih koljenica, ali tada je priprema duža. Ako želite poštovati tradiciju, ovo jelo ćete poslužiti uz rižoto ili palentu, iako prilog varira ovisno o kraju u kojem se jelo priprema.
Također, tradicionalno se ovo jelo posipa gremolatom - mješavinom češnjaka, ribane limunove korice i peršina.
Predlažemo da isprobate recept za osso buco profesionalnog kuhara Lennyja s njegovog YouTube kanala Lounging with Lenny koji ovo mekano meso kombinira s palentom. Ovako pripremljeno meso je toliko mekano da vam za njega nije potreban ni nož, a prikladno je za podgrijavanje i zamrzavanje.
Sastojci:
- 1,8 kg telećih koljenica
- 1 luk
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 5 češnja češnjaka
- 1 šalica brašna
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 šalica suhog bijelog vina
- 1 grančica ružmarina
- timijan
- 1 list lovora
- 3 šalice pilećeg temeljca
Sastojci za gremolatu:
peršin, korica limuna, češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limuna, sol, papar.
Priprema:
Zavežite koncem svaku koljenicu, pa ih dobro posolite, popaprite, a potom uvaljajte u brašno. Zatim na malo ulja popržite meso s obje strane, pa ga izvadite iz tave. Dodajte još malo ulja, pa propržite sitno sjeckani luk. Kad omekša dodajte nasjeckanu mrkvu i celer, a kad povrće omekša dodajte nasjeckani češnjak. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad tekućina malo ispari dodajte koncentrat rajčice i sjedinite, zatim dodajte ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list, pa obilno posolite i popaprite. Pirjajte još nekoliko minuta pa vratite meso. Zalijte temeljcem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 2 sata.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: