Što kuhati za vikend? Dva odlična recepta za obiteljski ručak

Dva mesna prijedloga za obiteljski ručak vikendom

pixabay

Što kuhati za ručak često je glavno pitanje za vikend. Ako želite pripremiti nešto ukusno i sočno, donosimo vam dva odlična recepta kojima ćete razveseliti cijelu obitelj. Prijedlozi ovog vikenda su pileći batci u marinadi i svinjski kotleti u kremastom umaku od gljiva. 

Recept za pileće batke

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 1 kg krumpira
  • 3-4 mrkve
  • 3-4 pastrnjaka
  • 100 g smrznutog graška

Za marinadu:

  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • korica i sok od 2 limuna
  • prstohvat soli i papra
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješate sastojke za marinadu i uvaljajte batke u smjesu. Ostavite ih da odstoje dok pripremite sve ostalo (može i duže).

Ogulite i nasjeckajte mrkvu i pastrnjak, stavite ih u zdjelu s krumpirom i pokapajte maslinovim uljem.

Stavite piletinu u pleh, a oko bataka krumpir i povrće. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti i piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, dodajte grašak i prelijte ostatkom marinade koja je ostala u posudi. Pokrijte folijom i pecite još 10 minuta.

Svinjski kotleti s gljivama

Sastojci:

  • 500 g svinjskih odrezaka
  • 250 g šampinjona
  • 2 žlice nasjeckanog ružmarina
  • ¼ žličice čilija
  • Sok velike naranče
  • 1 žlica vinskog octa
  • sol, papar
Shutterstock 

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane. Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane. U istu tavicu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte, uz miješanje, tri minute. Pospite čilijem u prahu i dolijte narančin sok i ocat te pustite da zakipi.

Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta, da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom te ih dobro posolite i popaprite. Poslužite toplo.