Što kuhati za ručak često je glavno pitanje za vikend. Ako želite pripremiti nešto ukusno i sočno, donosimo vam dva odlična recepta kojima ćete razveseliti cijelu obitelj. Prijedlozi ovog vikenda su pileći batci u marinadi i svinjski kotleti u kremastom umaku od gljiva.
Recept za pileće batke
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka
- 1 kg krumpira
- 3-4 mrkve
- 3-4 pastrnjaka
- 100 g smrznutog graška
Za marinadu:
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- korica i sok od 2 limuna
- prstohvat soli i papra
Priprema:
Pomiješate sastojke za marinadu i uvaljajte batke u smjesu. Ostavite ih da odstoje dok pripremite sve ostalo (može i duže).
Ogulite i nasjeckajte mrkvu i pastrnjak, stavite ih u zdjelu s krumpirom i pokapajte maslinovim uljem.
Stavite piletinu u pleh, a oko bataka krumpir i povrće. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti i piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, dodajte grašak i prelijte ostatkom marinade koja je ostala u posudi. Pokrijte folijom i pecite još 10 minuta.
Svinjski kotleti s gljivama
Sastojci:
- 500 g svinjskih odrezaka
- 250 g šampinjona
- 2 žlice nasjeckanog ružmarina
- ¼ žličice čilija
- Sok velike naranče
- 1 žlica vinskog octa
- sol, papar
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane. Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane. U istu tavicu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte, uz miješanje, tri minute. Pospite čilijem u prahu i dolijte narančin sok i ocat te pustite da zakipi.
Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta, da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom te ih dobro posolite i popaprite. Poslužite toplo.