Umak bolonjez tradicionalno je talijansko jelo koje se s godinama uvriježilo i u našoj gastronomiji. Mljevena govedina i razno ribano povrće u najukusnijem umaku od rajčice pun je poodak, ako želite pojesti lagani ljetni ručak. Pri serviranju na vrh dodajte ribanog parmezana.
Sastojci:
- maslac
- maslinovo ulje
- 60 g luka
- 65 g celera
- 65 g mrkve
- 340 g mljevene junetine
- sol i papar
- 180 ml mlijeka
- muškatnoh oraščića
- 250 ml bijelog vina
- 350 ml pasate rajčice
- 450 g tjestenine
Priprema:
Otopite maslac s maslinovim uljem u loncu za juhu na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuhajte, često miješajući, dok luk omekša i postane proziran, oko 3 minute. Dodajte celer i mrkvu i kuhajte, nekoliko puta miješajući, dok ne počne venuti.
Dodajte mljevenu junetinu, sol i malo papra. Smanjite vatru na srednju vatru i kuhajte uz miješanje dok govedina ne bude gotova. Ulijte mlijeko i kuhajte uz miješanje dok na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se mijeko ne upije. Dodajte muškatni oraščić u prahu i vino te nastavite kuhati dok se vino ne upije. Dodajte pasatu od rajčice, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na najnižu moguću temperaturu dok umak jedva počne vriti. Kuhajte umak bez poklopca 1 sat, povremeno miješajući. Skuhajte tjesteninu u lagano posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
Ocijedite i stavite u umak s 1 žlicom maslaca.
Izvor: David Lebovitz