Umak bolonjez ili mesni ragu obično se poslužuje s tjesteninom, a otkrili smo kako bolonjez umak pripremaju Talijani. Volite li ovo jelo, kombinirajte u tjednu ova tri recepta jer svako jelo je drugačije. Jamie Oliver koristi klasičnu kombinaciju junetine i svinjetine, a predlažemo vam provjereni brzi bolonjez s mljevenim purećim mesom. Kad nemate meso kod kuće ili ga ne jedete, lažni bolonjez bit će vam savršeni izbor za ručak.
1. Bolonjez po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 500 g mljevene svinjetine
- 50 g dimljene slanine
- grančica ružmarina
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 celera
- 800 ml pelata
- 1 žlica soka od rajčice
- 800 ml vode
- malo maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema:
Narežite listiće ružmarina i dinstajte na malo maslinovog ulja te dodajte sitno narezanu slaninu (ako pripremate obiteljski obrok za bebu, izbacite slaninu). Zatim dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i pirjajte oko 10 minuta uz često miješanje dok meso ne bude gotovo.
Luk, mrkvu i celer narežite na komade iste veličine pa dodajte u tavu i nastavite pirjati još desetak minuta. Jamie Oliver je sve povrće izmiksao u blenderu.
Zatim dodajte rajčice i sok u lonac, promiješajte i dodajte vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite toplo uz tjesteninu po izboru i naribani parmezan.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
2. Brzi bolonjez s puretinom
Sastojci:
- 500 g mljevene puretine
- 200 g pasirana rajčica
- luk
- sol, papar
- bosiljak
- parmezan po želji
- tjestenina po izboru
Priprema:
Popržite luk na ulju dok ne pozlatni, dodajte meso, posolite i popaprite i popržite dok ne pobijeli. Zalijte vodom, ponovno začinite solju i paprom i pirjajte pola sata, po potrebi dodajte još vode. Posljednjih 10 minuta, dakle nakon 20 minuta pirjanja, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte. Zadnjih 5 minuta dodajte bosiljak. Skuhajte tjesteninu po izboru, prelijte mesnim umakom i pospite parmezanom.
3. Lažni bolonjez bez mesa
Sastojci:
- pakiranje špageta (ili druge tjestenine)
- 1 konzerva (400 g) rajčica pelata
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- origano, sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno narezan češnjak. Dodajte pelate, origano, sol, papar i ostavite 15-ak minuta da se pirja na laganoj vatri. Skuhajte špagete. Kada su skuhane, procijedite ih pa dodajte u umak od rajčica. Pirjajte zajedno još 5 minuta. Začinite po želji. Gotovo jelo ukrasite bosiljkom i parmezanom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice