Umak bolonjez ili mesni ragu obično se poslužuje s tjesteninom, a otkrili smo kako bolonjez umak pripremaju Talijani. Volite li ovo jelo, kombinirajte u tjednu ova tri recepta jer svako jelo je drugačije. Jamie Oliver koristi klasičnu kombinaciju junetine i svinjetine, a predlažemo vam provjereni brzi bolonjez s mljevenim purećim mesom. Kad nemate meso kod kuće ili ga ne jedete, lažni bolonjez bit će vam savršeni izbor za ručak.

Doznajte koju namirnicu Gordon Ramsay dodaje u bolonjez.

1. Bolonjez po receptu Jamieja Olivera

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 50 g dimljene slanine
  • grančica ružmarina
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 celera
  • 800 ml pelata
  • 1 žlica soka od rajčice
  • 800 ml vode
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Priprema:

Narežite listiće ružmarina i dinstajte na malo maslinovog ulja te dodajte sitno narezanu slaninu (ako pripremate obiteljski obrok za bebu, izbacite slaninu). Zatim dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i pirjajte oko 10 minuta uz često miješanje dok meso ne bude gotovo.

Luk, mrkvu i celer narežite na komade iste veličine pa dodajte u tavu i nastavite pirjati još desetak minuta. Jamie Oliver je sve povrće izmiksao u blenderu.

Zatim dodajte rajčice i sok u lonac, promiješajte i dodajte vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite toplo uz tjesteninu po izboru i naribani parmezan.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:

2. Brzi bolonjez s puretinom

Sastojci:

  • 500 g mljevene puretine
  • 200 g pasirana rajčica
  • luk
  • sol, papar
  • bosiljak
  • parmezan po želji
  • tjestenina po izboru

Priprema:

Popržite luk na ulju dok ne pozlatni, dodajte meso, posolite i popaprite i popržite dok ne pobijeli. Zalijte vodom, ponovno začinite solju i paprom i pirjajte pola sata, po potrebi dodajte još vode. Posljednjih 10 minuta, dakle nakon 20 minuta pirjanja, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte. Zadnjih 5 minuta dodajte bosiljak. Skuhajte tjesteninu po izboru, prelijte mesnim umakom i pospite parmezanom.

3 odlična recepta za bolonjez
Shutterstock 

3. Lažni bolonjez bez mesa

Sastojci:

  • pakiranje špageta (ili druge tjestenine)
  • 1 konzerva (400 g) rajčica pelata
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • origano, sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno narezan češnjak. Dodajte pelate, origano, sol, papar i ostavite 15-ak minuta da se pirja na laganoj vatri. Skuhajte špagete. Kada su skuhane, procijedite ih pa dodajte u umak od rajčica. Pirjajte zajedno još 5 minuta. Začinite po želji. Gotovo jelo ukrasite bosiljkom i parmezanom.