Zelena shakshuka - za baš svaku priliku

Shakshuka je jednostavno jelo od poširanih jaja u ukusnom umaku od rajčice i paprika. Potječe iz Tunisa, no često se poslužuje kao doručak na području Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Shutterstock

Riječ shakshuka na arapskom znači promućkano ili promiješano, što zapravo odlično i opisuje ovo jelo s puno mogućih kombinacija. Mi smo se ovog puta odlučili za zelenu shakshuku i umjesto rajčica smo upotrijebili špinat, grašak i poriluk. Vi možete dodati i neko druge povrće, poput prokulica i kelja.

Zelena shakshuka

Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja
2 manja poriluka
250 g špinata
2 češnja češnjaka
1 žličica sjemenki kumina
1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
1 žlica svježeg korijandera, nasjeckanog
par listića svježe mente
8 jaja
150 g grčkog jogurta
1 žličica harissa začina
sol, papar

Priprema:
Poriluk operite i narežite na kolutove. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk s prstohvatom soli i pržite pet minuta ili dok ne omekša. Dodajte špinat i lagano miješajte dok ne uvene. Umiješajte grašak, protisnuti češnjak, kumin, začinsko bilje i kuhajte nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu.
Napravite četiri udubine pa u svaku razbijte po dva jaja. Poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci postanu tekući. Začinite jaja soli i paprom, dodajte par žlica jogurta, pospite harissa začinom i s nekoliko listića mente. Poslužite uz krišku pita kruha ili tost.