Potrebno vam je samo par jednostavnih namirnica kako bi pripremili ovaj ukusan rižoto. Uz kremastu burattu koja će se odlično sljubiti pestom od bosiljka i špinata, podići ćete ovaj rižoto na višu razinu.

Uz rižoto obavezno servirajte čašu rashlađenog bijelog vina po izboru!

Rižoto s pestom od bosiljka i špinata

Sastojci za rižoto:

300 g arborio riže
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
2 žlice maslaca
½ žličice soli
2 ljutike
2 češnja češnjaka
120 ml bijelog vina
3 žlice limunovog soka
2 žličice korice limuna
250 g burrate

Sastojci za pesto od špinata i bosiljka:

30 g baby špinata
10 g svježeg bosiljka
5 g svježeg peršina
50 g naribanog parmezana
50 ml maslinovog ulja

Priprema:

Lonac s temeljcem stavite na srednje jaku vatru i održavajte ga toplim. Ljutiku ogulite i narežite na kockice, a češnjak protisnite. Na tavi otopite maslac pa dodajte ljutiku i sol, pirjajte dok ne omekša, otprilike pet minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi. Dodajte rižu i pirjajte dvije minute, miješajući. Dodajte i vino i kuhajte još dvije minute. Ulijte i temeljac otprilike 150 ml i miješajte. Pričekajte da riža upije svu tekućinu pa ponovite postupak s temeljcem. Rižoto će biti gotov kad potrošite većinu temeljca, a riža lagano omekša, za otprilike 20 minuta. Kušajte rižoto i po potrebi dodatno začinite. Umiješajte limunov sok i koricu.

Dok se rižoto kuha napravite pesto od špinata i bosiljka. Dodajte špinat, bosiljak i peršin u multipraktik pa blendajte dok se začinsko bilje ne usitni. Dodajte i parmezan pa kratko blendajte. Ulijte maslinovo ulje i opet kratko uključite multipraktik. Kad se sve sjedini, pesto ostavite sa strane dok rižoto ne bude gotov. Za kraj u rižoto umiješajte pesto, kušajte i dodajte još limunovog soka ako je potrebno.

Podijelite rižoto u četiri tanjura pa na svaki stavite mini buratu ili dio veće. Pospite s još malo parmezana i sitno sjeckanog bosiljka pa poslužite.