Napravite ukusno zimsko varivo s lećom

Vjerujemo da sve sastojke za varivo s lećom i keljom već imate u smočnici i hladnjaku!

Shutterstock

Napravite gusto varivo od leće i kelja za otprilike 45 minuta. Leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom i savršeno će vam leći tijekom zimskih mjeseci.

Ostatak variva možete podijeliti u posudice i čuvati u zamrzivaču sljedeća dva mjeseca.

Zimsko varivo od leće i kelja

Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
1 glavica luka
2 mrkve
4 češnja češnjaka
2 žličice mljevenog kumina
1 žličica curryja u prahu
½ žličice timijana
800 g nasjeckane rajčice u konzervi
200 g leće
900 ml povrtnog temeljca
500 ml vode
1 žličica soli
¼ žličice papra
par listova svježeg kelja
2 žlice limunovog soka

Priprema:
Luk očistite i narežite na kockice, mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće. Češnjak ogulite i protisnite, a kelj operite, uklonite zadebljani dio, preklopite i narežite na manje komade. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u većem loncu. Kad se ulje zagrije ubacite luk i mrkvu pa dinstajte otprilike pet minuta. Dodajte protisnuti češnjak, kumin, curry i timijan. Držite na srednje jakoj vatri dok ne zamiriši, otprilike 30 sekundi. Ubacite rajčicu iz konzerve pa miješajte sljedećih pet minuta. U lonac dodajte leću, temeljac i vodu. Začinite paprom, pojačajte vatru i pustite da zakipi. Djelomično poklopite lonac, smanjite vatru i ostavite 30 minuta, dok leća ne omekša.
Prebacite dvije šalice smjese u blender i kratko blendajte, pa vratite u lonac. Dodajte narezani kelj i kuhajte još pet minuta ili dok kelj ne omekša. Maknite s vatre, dodajte žlicu limunovog soka, sol, promiješajte i isprobajte. Poslužite odmah!