Ova je salata odličan samostalni obrok, ona koju privlači bojama, mirisom aki nadasve okusom. Hrskava, sočna, ona koja budu okusne pupoljke zahvaljujući odličnoj kombinaciji sastojaka.

Osnova ove salte je losos. Osim što je ukusan, losos se rado bira i zbog odličnih zdravstvenih preporuka, među kojima posebno privlači ona da jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprečavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka te smanjenju visoke razine triglicerida i kolesterola.

Za istaknuti je i kefir, koji spada i u superhranu zbog svojeg snažnog antibiotskog i antimikotskog djelovanja, smanjuje kolesterol, djeluje povoljno na gastrointestinalni sustav te opći imunološki sustav. Sadrži tri puta više probiotika od, primjerice, jogurta, a poznato je da probiotici uravnotežuju crijevnu mikrofloru koja je jedan od glavnih nositelja zdravlja cijelog organizma. Kefir sadrži puno kalcija te vitamina K2, oboje važnih za zdravlje kostiju, te vitamina B. Iako je pogodan za konzumaciju u svako doba godine, posebno je koristan u proljeće i ljeto kada nam odgovara osvježavajuća, laganija hrana, koja uz to ima i lagani detoksikacijski učinak.

Važan sastojak ovog jela je i curry, u indijskoj kuhinji nezaobilazan kao mješavina začina i razlikuje se od regije do regije. Osnova su mu crni i kajenski papar, korijandar, kardamom, piment i đumbir, i razlog je za pripremu odličnih jela. U ovoj se slati dodaje kefiru.

Salata od lososa s curry preljevom od kefira
Sastojci:
1 žlica badema
250 g brokule
nekoliko listova cikorije
150 ml kefira
1 žličica curryja
sol, papar
2 šnite dimljenog lososa
svjež kopar

Priprema:
Bademe nasjeckajte pa ih popržite u tavi na suho i izvadite. Brokulu narežite na cvjetiće pa skuhajte u slanoj vodi i dobro ocijedite. Salatu i losos narežite na trake. Pomiješajte kefir s curryjem, posolite i popaprite. Nasjeckani kopar umiješajte u kefir pa prelijte preko salate i lososa, te na kraju pospite tostiranim bademima.

Po želji dodajte mini rajčice ili svježe klice.