Kineski specijalitet s rezancima i piletinom

Jela iz woka brzo su spremna za serviranje i puna su okusa. Upravo je takav i lo mein s piletinom!

Shutterstock

Za pripremu ovog tradicionalnog kineskog jela trebat će vam svježe povrće, kineski rezanci, piletina i začini.

Osim prepoznatljivih rezanaca i hrskavog povrća, za dobar okus je presudan preljev od soja sosa, umak od kamenica i sezamovo ulje s malo češnjaka i đumbira. Osim pileće verzije, također možete pripremiti i rezance sa škampima, govedinom ili vegetarijansku opciju s obiljem povrća po izboru.

Lo mein s piletinom

Sastojci:
450 g pilećih prsa
1 žličica papra
1 žličica soli
2 žlice sezamovog ulja
60 ml pilećeg temeljca
1 žlica soja umaka
1 žlica hoisin umaka
1 žličica gustina
1 žlica ulja
2 češnja češnjaka
1 žlica naribanog đumbira
100 g shiitake gljiva
1 glavica luka
1 mrkva
250 g kineskih rezanaca
1 mladi luk

Priprema:
Pileća prsa narežite na manje komade, češnjak protisnite, luk narežite na polumjesece, mrkvu na tanke prutiće, gljive na ploške, a mladi luk na kolutiće. Kineske rezance skuhajte prema uputama na pakiranju. U manjoj zdjeli začinite piletinu sa soli i paprom i jednom žlicom sezamovog ulja, dobro promiješajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte pileći temeljac sa sezamovim uljem, sojom i hoisin umakom. Ubacite žličicu gustina, dobro promiješajte i stavite sa strane.
U wok tavi zagrijte ulje, dodajte piletinu i pržite pet minuta povremeno miješajući. Piletinu prebacite na tanjur, a u tavu dodajte protisnuti češnjak i naribani đumbir te pržite jednu minutu. Dodajte gljive, luk, mrkvu i kratko pržite da povrće ipak ostane malo hrskavo. Vratite piletinu, dodajte kuhane rezance i umak. Kuhajte sve zajedno još tri minute, po potrebi protresite tavu kako bi se svi sastojci sjedinili. Pospite tankim kolutićima mladog luka i poslužite.