Za pripremu domaćeg teriyakija trebat će vam soja umak, sake, mirin te šećer. Šećer daje savršenu dozu slatkoće i ljepljivu teksturu stoga nemojte koristiti med ili javorov sirup jer imaju jaki okus te lako zagore.

Dobiveni umak savršeno se slaže s lososom, piletinom, govedinom i svinjetinom.

Domaći teriyaki umak

Sastojci:

120 ml sakea
120 mirina
120 ml soja umaka
4 žlice šećera

Priprema:

Ubacite sve sastojke u manji lonac i stavite na srednje jaku vatru. Pričekajte da smjesa zavrije, cijelo vrijeme miješajući dok se šećer ne rastopi. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite tako 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Umak ulijte u steriliziranu staklenu i ostavite nepoklopljeno da se ohladi. Imajte na umu da će se dodatno zgusnuti kad se ohladi.

Zatvorite staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri tjedna.