Za pripremu domaćeg teriyakija trebat će vam soja umak, sake, mirin te šećer. Šećer daje savršenu dozu slatkoće i ljepljivu teksturu stoga nemojte koristiti med ili javorov sirup jer imaju jaki okus te lako zagore.
Dobiveni umak savršeno se slaže s lososom, piletinom, govedinom i svinjetinom.
Domaći teriyaki umak
Sastojci:
120 ml sakea
120 mirina
120 ml soja umaka
4 žlice šećera
Priprema:
Ubacite sve sastojke u manji lonac i stavite na srednje jaku vatru. Pričekajte da smjesa zavrije, cijelo vrijeme miješajući dok se šećer ne rastopi. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite tako 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Umak ulijte u steriliziranu staklenu i ostavite nepoklopljeno da se ohladi. Imajte na umu da će se dodatno zgusnuti kad se ohladi.
Zatvorite staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri tjedna.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice