Tabbouleh, najpoznatija libanonska salata, napravljena od začinskog bilja, bulgura i značajne količine svježeg peršina, najčešće se konzumira kao predjelo. Uz salatu često se poslužuje pita kruha, humus ili baba ganoush.
Nemojte da vas količina peršina zastraši, osim što će salati dati intenzivan okus, prepun je ljekovitih svojstva.
Tabbouleh salata
Sastojci:
- 100 g bulgura
- 1 svježi krastavac
- 1 veća rajčica
- 1 žličica soli
- 150 g kovrčavog peršina
- 10 g listića mente
- 1 mladi luk
- 70 ml maslinovog ulja
- 4 žlice limunovog soka
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
- Namočite bulgur s vodom prema uputama na pakiranju, ocijedite višak vode pa ostavite sa strane da se ohladi.
- Krastavac i rajčicu operite, narežite na manje kockice, pospite sa soli pa ostavite sa strane.
- Odrežite deblje krajeve stabljika peršina, a ostatak usitnite nožem. Peršin možete narezati ručno, no bit će puno brže i jednostavnije ako upotrijebite sjeckalicu.
- U posudu s peršinom dodajte ohlađeni bulgur. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, a mentu ugrubo usitnite pa prebacite u posudu s bulgurom.
- Procijedite i bacite sok koji se nakupio na dnu zdjele od rajčice i krastavca pa dodajte ostatku namirnica.
- U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok i protisnuti češnjak. Prelijte preko salate, promiješajte i po potrebi prilagodite s još začina.
- Ako imate vremena ostavite 15 minuta prije posluživanja da se okusi sjedine.