Ova meksička juha gotova je za manje od pola sata

Ako pokušavate uvrstiti više vegetarijanskih obroka na svoj meni, ova juha od kukuruza bit će odličan izbor.

Shutterstock

Bogata, kremasta i ukusna juha od kukuruza odličan će vam sjesti nakon napornog radnog dana U ovom receptu možete koristiti svježi, smrznuti ili konzervirani kukuruz, što znači da je možete pripremiti u svako doba godine.

Kako bi juha bila prikladna i za vegane, možete upotrijebiti kokosovo mlijeko. Obavezno pripremiti i tortilje jer će dobro poslužiti umjesto kruha.

Meksička juha od kukuruza

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
6 češnjeva češnjaka
1 žličica čilija u prahu
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevene paprike
¼ žličice mljevenog korijandera
1,6 kg kukuruza (4 konzerve)
1 l povrtnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice soka od limete
sol, papar
1 tortilja
narezana limeta
kiselo vrhnje
narezani svježi korijander

Priprema:

Luk narežite na kockice, a češnjak protisnite. Zagrijte ulje u većem loncu na srednje jakoj vatri pa ubacite narezani luk te prstohvat soli i papra. Pržite pet minuta, povremeno miješajući. Dodajte češnjak, čili, kumin, papriku i mljeveni korijander, začinite s još malo soli i papra i pržite još minutu. Kukuruz ocijedite i ubacite u lonac, pržite pet minuta povremeno miješajući. Prebacite polovicu u blender, dodajte povrtni temeljac pa izmiksajte u kremastu juhu. Vratite nazad u lonac i sve zajedno promiješajte. Pustite pet minuta da ključa na laganoj vatri, isprobajte pa, prema potrebi, dodatno začinite. 

Tortilju narežite na tanke trakice te ju kratko zapržite na malo maslinovog ulja. Juhu ulijte u duboke tanjure pa nadjenite trakicama tortilje, kriškom limete, s malo kiselog vrhnja i pospite svježim korijanderom.