Ako za ručak želite jesti nešto na žlicu, a nemate baš veliki izbor namirnica u smočnici, predlažemo da isprobate jednostavnu i pristupačnu juhu od poriluka i krumpira.
Vrlo je važno dobro oprati poriluk kako bi uklonili komadiće zemlje koji znaju biti sakriveni između slojeva. Kako bi to odradili temeljito, prerežite poriluk uzdužno, isperite u vodi, narežite na ploške te ih kratko potopite u hladnoj vodi.
Servirajte uz krišku omiljenog kruha, lagano prepečenog na tavi s malo maslinovog ulja.
Juha od poriluka i krumpira
Sastojci:
50 g maslaca
450 g krumpira
1 glavica luka
450 g poriluka (bijeli dio)
sol, papar
800 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
120 ml mlijeka
svježi vlasac
Priprema:
Krumpir operite, ogulite i narežite na male kockice. Poriluk operite, bijeli dio narežite na ploške, a zeleni dio sačuvajte za neko drugo jelo. Otopite 50 g maslaca u loncu, kratko pričekajte da se otopi pa ubacite krumpir. Ogulite i očistite luk te ga nasjeckajte na male komade kao i krumpir. Krumpir promiješajte pa ubacite narezani luk i poriluk. Dobro začinite soli i paprom, ponovno promiješajte pa pokrijte masnim papirom, veličine lonca, i poklopite, tako će se povrće kuhati na pari. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, otprilike deset minuta. Otklopite, maknite papir, ulijte 800 ml temeljca, zakuhajte i kuhajte dok povrće u potpunosti ne omekša.
Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku tekućinu. Kušajte juhu, začinite po potrebi i vratite u lonac. Dodajte vrhnje i mlijeko i sve dobro promiješajte. Stavite juhu na laganu vatru i pričekajte da zakuha.
Juhu ulijte u tanjure, prelijte s malo vrhnja te pospite svježe mljevenim paprom i svježim vlascem. Poslužite odmah.