Iskoristite cvjetaču i poriluk za kremastu juhu

Cvjetača i krumpir “krivci” su za kremoznost, a poriluk će doprinijeti dubini okusa.

Shutterstock

Prije kuhanja, poriluk je vrlo važno dobro ga oprati. Potom narežite samo bijeli dio, kako juha ne bi bila gorkasta. Ako se u hladnjaku imate pokoju šnitu slanine, ispecite je na tavi ili u pećnici pa pospite po juhi neposredno prije serviranja.

Juha od cvjetače i poriluka

Sastojci:

3 žlice maslinovog ulja
2 poriluka
5 režnjeva češnjaka
1 veći krumpir
1 manja glavica cvjetače
500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
svježi vlasac
sol, papar

Priprema:

Poriluk dobro operite i tanko narežite bijele i svijetlo zelene dijelove. Češnjak protisnite, krumpir ogulite i narežite na kockice, a cvjetaču narežite na manje komade. U lonac dodajte maslinovo ulje i stavite na srednje jaku vatru. Ubacite poriluk i pržite pet minuta. Dodajte češnjak i kratko pržite dok ne zamiriši. Ubacite krumpir i cvjetaču pa začinite soli i paprom. Ulijte temeljac i kuhajte 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre pa pomoću štapnog miksera izblendajte u krem juhu. Svakako isprobajte i začinite po želji.
Poslužite u tanjurima ili zdjelicama pa pospite s malo svježeg vlasca i komadićima zapečene slanine.