Pita od prhkog tijesta, ali sa slanim nadjevom specijalitet je poznat iz Francuske. Quiche lorraine je najpoznatija verzija takve pite, s nadjevom od vrhnja, jaja, sira i slanine ili šunke. Ako volite ovakve pite, nadjev možete prilagoditi svojim željama i ukusu i dodati povrće ili zamijeniti meso povrćem ili morskim plodovima.
Praktičan je i ukusan obrok za večeru, užinu ili ručak, a priprema je vrlo jednostavna jer sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji.
Recept za quiche lorraine
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 70 ml vode
- 100 g slanine
- 100 g šunke
- 100 g sira
- 4 jaja
- 100 ml kiselog vrhnja
- malo soli
Priprema:
Šunku, sir i slaninu narežite na kockice te malo popržite slaninu.
Pomiješajte brašno i sol, pa dodajte maslac narezan na kockice. Rukama miješajte brašno i maslac dok ne dobijete tijesto koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umijesite glatko tijesto. Stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
Razvaljajte tijesto u krug malo veći od promjera kalupa, prebacite u kalup i podignite rubove uz stranice kalupa.
Za nadjev umutite jaja, dodajte kiselo vrhnje, sir, šunku, slaninu i začine te prelijte preko tijesta. Pecite na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta dok ne dobije boju.