Jela iz pećnice su brojna a među njima posebno vesele tople slane pite. U svijetu pita posebno mjesto zaslužuju quichevi, pite koje se pripremaju s raznim nadjevima zapečenim na prhkom tijestu, od kojih je najpoznatiji onaj najklasičniji, quiche Lorraine, koji se priprema od jaja, vrhnja, slanine i začina. Ukoliko u tu sočnu osnovu dodate razno povrće, komadiće mesa ili ribe, sireve - jedno je sigurno, gladni nećete biti.

Naša je preprouka sočni quiche s brokulom. 

quiche brokula
Profimedia 

Quiche od brokule

Sastojci:
1 žlica maslinova ulja
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
1 manja glavica brokule
3 žlice feta sira
60 g ribanog sira
6 jaja
3 žumanjka
150 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
3 žlice sjeckanog začinskog bilja
5 žlice kiselog vrhnja
1 žličica soli
papar

Priprema:
Očistite brokulu, a luk i češnjak sitno nasjeckajte. Na tavi zagrijte malo ulja, dodajte luk i češnjak pa ih kratko pirjajte. Dodajte brokulu koju ste također nasjeckali na manje komadiće. Pirjajte oko pet minuta, dok malo ne omekša. Pustite da se ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke, slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, sol, papar i začinsko bilje. Kada je povrće ohlađeno, dodajte ga smjesi od jaja, pa ubacite i sireve i dobro pomiješajte. Unaprijed pripremljeno tijesto najprije kratko zapecite u pećnici, izvadite ga, dodajte nadjev i ubacite u pećnicu. Pecite oko sat vremena ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Prije rezanja pitu dobro ohladite.